Sve spremno za 10. Kustendorf

10. Januar 2017
Sve spremno za 10. Kustendorf

Deseti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 14. do 19. januara 2017. godine u Drvengradu na Mokroj gori. Organizator je produkcijska kuća Rasta internešnel, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grad i TNSO.

Festival je od njegovog osnivanja posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima svetskog autorskog filma.

U takmičarskom delu desetog Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf biće prikazana 22 filma domaćih i inostranih autora.

Na konkurs je pristiglo oko 500 filmova, a selekciju takmičarskog programa bili su zaduženi Maja Kusturica, Svetolik Mića Zajc i Marko Milosavljević.

Za festivalske nagrade, Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, takmičiće se filmovi mladih režisera iz Bugarske, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Republike Srpske, Srbije, Ukrajine, Hongkonga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina.

Predsednica međunarodnog žirija je Glin Jan, književnica i scenaristkinja, Kristijan Valsamidis, advokat u industriji zabave i stručnjak za ekonomiju filma i Nikola Ležaić, režiser. O nagradi „Vilko Filač” za najbolju fotografiju odlučivaće direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

U okviru programa Savremene tendencije biće prikazani neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije.

Na jubilarnom 10. Kustendorfu iz večeri u veče biće prikazani filmovi: „Žena koja je otišla”, prošlogodišnji pobednik Venecijanskog filmskog festivala, reditelja Lava Dijaza, „U krevetu sa Viktorijom” rediteljke Žustin Trie koji će na Kustendorfu predstaviti glumica Viržin Efira, „Cveće zla” finskog reditelja Anti Jokinena, dobitnika nagrade za najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu, „De Lan”, pobednik Šangajskog filmskog festivala kineskog reditelja Đie Liua,g kao i „Duša na struni” koji je režirao Džang Jang.

Detaljnije o filmovima koji će biti prikazani, možete pogledati OVDE.

Na jubilarnom Kustendorfu biće prikazan najnoviji film osnivača Kustendorfa, reditelja Emira Kusturice „Na mliječnom putu” u kome glavne uloge tumače Kusturica i Monika Beluči, te Predrag Manojlović i Sloboda Mićalović. Film je na filmskom festivalu u Veneciji dobio “Mladog zlatnog lava” koji dodeljuje žiri sastavljen od mladih.

U okviru ovogodišnjeg Kustendorfa uvedena je nova programska celina koja će predstaviti posetiocima i gostima festivala dugometražna ostvarenja mladih autora koja su osvajala priznanja i bila u nominacijama međunarodnih filmskih festivala.

U okviru celine „Novi autori” biće prikazani i filmovi: „Svi severni gradovi” koji je režirao višestruko nagrađivani mladi reditelj Dane Komljen, „Stari kamen”, film nagrađen na filmskim festivalima u Stokholmu i Torontu koji je režirao Džoni Ma, kao i film „Nedeljivo” italijanskog reditelja Edoarda de Angelisa, dobitnika četiri priznanja Venecijanskog filmskog festivala.

Ovogodišnja retrospektiva biće posvećena Gordanu Mihiću, scenaristi čiji je opus obeležio domaću kinematografiju. U okviru ove celine biće prikazani filmovi Živojina Pavlovića „Kad budem mrtav i beo” i „Buđenje pacova”, „Vrane” koje su režirali Gordan Mihić i Ljubiša Kozomara, „Mehanizam” Đorđa Milosavljevića i „Crna mačka, beli mačor” Takođe, u ovom programu će biti prikazani filmovi Lava Dijaza, specijalnog gosta Kustendorfa.

Za dobru atmosferu na prvoj večeri festivala biće zaduženi Emir Kusturica i TNSO uz Adama Stinga i Novosadski Big Bend orkestar. Muzički program obogatiće i svetski proslavljena bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, srpski rok bend Van Gog i argentinsko-kolumbijski ska-pank sastav „Če Sudaka”.