Sve više filmova o osobama sa invaliditetom

05. Avgust 2018
Sve više filmova o osobama sa invaliditetom

Ukupno 34 filma iz 22 zemalje sveta, biće prikazano na ovogodišnjem 16. Međunarodnom filmskom festivalu „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“, koji se održava od 24. do 30. septembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Stručni žiri, predanim radom, od 636 pristigla filma izabrao je one najbolje, koji će biti prikazani u okviru filmskih takmičarskih dana Uhvati film festivala u periodu od 27. do 30. septembra.

Neke od prethodnih najboljih filmova sa Festivala, Novosađani će moći pogledati u okviru Novosadskih filmskih karavana Uhvati film, koji će se realizovati neposredno pred 16. izdanje Festivala.

U udaljenijim delovima opštine Novi Sad, organizovaće se jednosatne projekcije izabranih filmova sa Uhvati film festivala, nakon čega sledi diskusija sa publikom.

Projekat se realizuje u cilju decentralizacije kulturne ponude u Novom Sadu, uz podršku Gradske uprave za kulturu, prateći celokupan moto ovogodišnjih Uhvati film projekcija: da kulturni sadržaji moraju biti pristupačni i dostupni svima jer #KulturaJeZaSve.

Već 16. godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa; od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit; od 2017. u Banjoj Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner; a od ove godine premijerno i u Kotoru, u realizaciji nevladinog udruženja ART 365 iz Podgorice.

Selektovani filmovi biće prikazani na 16. Filmskom festivalu Uhvati film u Novom Sadu i ulaze u uži izbor za prikazivanje u Banjoj Luci, Rijeci i Kotoru, ali i u okviru Filmskih karavana – projekcija izabranih filmova u gradovima Srbije i Hrvatske.

Filmski festival Uhvati film održava se širom regiona  sa jedinstvenim ciljem: informisanja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Ovogodišnje novosadsko izdanje Festivala podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje i odnose sa verskim zajednicama i ERSTE banka.