Svečana sednica povodom Dana grada

Autor: Slavica Panić
09. Oktobar 2019
Svečana sednica povodom Dana grada

Užice slavi svoj 690-ti rođendan. U užičkom Narodnom pozorištu održana je svečana sednica povodom obeležavanja Dana grada. Tradicionalno, svečanost je bila i prilika da se nazaslužnijim pojedincima i organizacijama dodele nagrade i priznanja.

Svečanu sednicu otvorio je predsednik Skupštine grada a prisutnima se prvi obratio gradonačelnik Užica Tihomir Petković. U svom govoru osvrnuo se na Užičane koji su svojim zalaganjima i delima učinili da Užice danas bude to što jeste, grad koji se po mnogo čemu razlikuje od drugih gradova, mesto u kome se oseće duh originalnosti i istrajnosti.

“Ove godine obeležavanje Dana grada je u znaku takvih ljudi, onih kojih se sećamo po dobrim delima i onih koje priznanjima i po nagradama prepoznajemo kao originale. Ugledajući se na njih, poštovani sugrađani, vreme je da se svi menjamo i da menjamo odnos prema svom gradu, da se okupimo oko ideja koje će ga činiti boljim. Užice može da se menja samo ako smo mi spremni da ga podržimo i oplemenimo. Dragi Užičani, srećan vam dan grada sa gandijevskom porukom –Budimo promena koju želimo da vidimo u svetu, dodaću, i u svom gradu. Te promene moraju biti u nama, u našim postupcima,porodicama, komšijskim odnosima, poslovnom i radnom okruženju. Ne zaboravite, uvek je vreme da nešto učinima za svoj grad i naš narod”, rekao je gradonačelnik.

Ispred Vlade Srbije svečanosti je prisustvovao i ministar prosvete Mladen Šarćević koji je u svom obraćanju podsetio na ulaganja u razvoj Užica.

“Za par poslednjih godina to je oko 300 miliona dinara, najviše na podizanje učeničkog i studentskog standarda. Imamo jedan zajednički projekat a to je da Užice bude prvi grad u Srbiji koji će najbrže ući i to u potpunosti, u model jednosmenske nastave i celodnevnog prisustva u školi. Kroz taj model uspećemo da sve što želimo da postignemo sa decom bude brže. Kada to zaživi u Užicu, koje je jedan ozbiljan grad, onda ćemo ljude iz drugih mesta Sbije slati ovde da uće”, istakao je Šarčević.

Povelje grada Užica, koje se dodeljuju za zasluge i dela koja doprinose ukupnom razvoju grada, dobili su arheolog dr Marko Popović, prof. dr Danica Grujičić i Nikola Selaković.

Plakete grada pripale su Milošu Poznanoviću, OŠ za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“, Društvu srpskih domaćina, Miljki Pilčević, preduzeću DIVI i Miljku Markoviću.

Za izuzetne rezultate, nagrade grada Užica, dodeljene su Igoru Topaloviću, Dragici Ojdanić, Ani Krivokuća, Veljku M. Mijuškoviću, Goranu Bojoviću, Maji Aleksić i Slađani Mirković.16 признања.

U ime nagrađenih prisutnima se obratio i zahvalio Nikola Selaković.

“Iza svakog od nas, stoji jedna velika žrtva i veliki rad. Ta žrtva je mogla vrlo lako da se izbegne da su kupili kartu u jednom pravcu, pokupili se i otišli u drugu zemju. Oni su rešili i odlučili, iako su se usavršavali van nje, dođu i ostanu u Srbiji. Voleti znači i žrtvovati se, za svoju porodicu, za svoje selo, za svoju ulicu, za svoj grad, za svoju otadžbinu. Znam da je svako od nagrađenih morao da podnese žrtvu koja je morala da naiđe na podršku”, između ostalog kaže Selaković

Dan grada Užica, 9. oktobar slavi se u znak sećanja na taj dan 1939. godine kada je Užice prvi put pomenuto u dubrovačkim spisima.