Svečana sednica Skupštine grada Užica

Autor: uzice.rs
09. Oktobar 2022
Svečana sednica Skupštine grada Užica

“Užice je grad spajanja, a ne razdavajanja, simbol jedinstva i grad koji ima svoju težinu”, istakao je obraćajući se prisutnima na Svečanoj sednnici Skupštine grada Užica savetnik predsednika Republike Srbije Milorad Veljović. Prema njegovim rečima zahvaljujući mudrosti i vrednom radu predsednika i Srbija i Užice danas su mnogo drugačiji nego pre deset godina.

“Želim u ime predsednika da čestitam Dan grada i da vam poželim dalji razvoj. Znam šta su prioriteti i Obilaznica i tunel preko Kadinjače i siguran sam da će sve biti urađeno, jer poznajući predsednika ono što je rekao da će biti mora biti”.

To je u svom obraćanju potvrdio i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. “Obeležavamo 693 godine od prvog pomena grada Užica, što će reći da za samo sedam godina, koliko god to nekome izgledalo daleko, Užice će napuniti sedam vekova. Gde onda naći bolji povod da se naprave ozbiljni planovi za 700 rođendan. Pre deset godina bavili smo se problemima o kojima danas više niko ne razmišlja. Tada smo postavili veće ambicije i sada smo na pragu njihovog ostvarenja. Od planova i mnogobrojnih sumnji Užičana, došli smo do početka radova na izgradnji Obilaznice. Nakon toga tunel ispod Kadinjače i završetak magistralnog puta do Bajine Bašte. Do početka proleća auto put biće na 20- ak kilometara od Užica”.

Selaković dodaje i da upravo mladi Užičani koji su se vratili u grad daju najveći podstrek da se radi i više i bolje, jer kako kaže, uvek može bolje.

“U danu svečarske atmosfere želim da pažnju usmerimo na budućnost ovog grada, na mlade naraštaje i ukažemo na potrebu da pored ulaganja u infrastrukturu, investicije u privredu, naš prioritet u godinama koje dolaze mora biti zaštita i očuvanje prirode, briga za mlade, njihovo obrazovanje i potomstvo, i promocija vrednosti humanog društva koje vodi računa o svakom pojedincu”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Prema njenim rečima to potvrđuju i svi projekti čija relaizacija je u toku. “Povećavamo kapacitete u dečijim vrtićima kako bi svim mališanima ova usluga bila dostupna, obnavljamo škole u skladu sa savremenim standardima kako bismo poboljšali uslove u obrazovnim ustanovama. U skladu sa državnom politikom pomažemo mladima koji žele da se vrate na selo, dajemo podršku za novorođenu decu i porodice sa više dece. Svesni da sve to nije dovoljno težimo još boljim rešenjima koja će podstaći natalitet i privući mlade ljude da svoju budućnost vežu za Užice”.

 

Tradicionalno, povodom Dana grada dodeljena su najviša priznanja grada nagrade, plakete i povelje grada Užica.

Za zasluge i dela, kojima su doprineli ukupnom razvoju Užica, Povelje grada ove godine dobili su: primarijus dr Mira Gavrić Kezić, Vatrogasno-spasilačka jedinica Užice, Odeljenje za vanredne situacije MUP-a, COPPER-COM d.o.o. i profesor dr Vladimir Popović.

Užička gimnazija, dr Srećko Stopić, Slađana Momčilović, dr Ljubica Diković, Draga Petković i Pevačko društvo “Lunovačka moba” dobitnici su Plaketa koje se dodeljuju za rezultate ostvarene u dužem vremenskom periodu.

Nagrade grada Užica, za izuzetne rezultate u radu, dobili su Jelena Marić, Lazar Kostić, KUD “Naš zavičaj” Sevojno, Marijana Selaković, Udruženje “PRKOS” proaktivna kulturno otvorena scena, Anđela Prodanović, Radoljub Dragačevac i Trubački orkestar Jovice Jovanovića.

U ime nagrađenih na priznanjima se zahvalio dr Vladimir Popović, istakavši da su ova priznanja za sve dobitike i čast i obaveza. Prema njegovim rečima upravo priznanja grad u kome živite i radite najvrednija su koja možete dobiti. Takođe, kako ističe dr Popović, svaki pojedinac u obavezi je da u skladu sa mogućnostima da doprinos u razvoju grada u komeje rođen ili u kome živi. To je i način da se on razvija u najboljem smeru.

Svečana sednica Skupštine grada Užica održana je uz prisustvo odbornika, predstavnika gradskog rukovodstva i brojnih zvanica među kojima su bili ambasador Urajine u Srbiji Volodimir Tolkač, savetnik predsednika Republike Srbije Milorad Veljović i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Svečanu sednicu održanu povodom Dana grada svojim prisustvom uveličale su i brojne delegacije iz bratimljenih gradova, opština i gradova iz Republike Srpske, Crne Gore , Slovenije sa Kosova i Metohije,kao i predstavnici vojske, policije, sveštenstva, privrede i drugi gosti.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs