“Svet muzike” u Sirogojnu

12. Avgust 2016
“Svet muzike” u Sirogojnu

Festival „Svet muzike“ se ove godine šesti put održava u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu. Osnovna ideja festivala je da posetiocima Muzeja predstavi tradicionalnu muziku Srbije i Balkana putem koncerata i edukativnih radionica. Publika festivala ima priliku da „uživo“ vidi i čuje aktuelne izvođače tradicionalne muzike i da upozna narodne instrumente, različite vrste pevanja, sviranja.

U subotu, 13.avgusta od 13.00 časova Ženska pevačka grupa udruženja građana “ERA” koja se od 2003. godine uspešno bavi očuvanjem i prezentovanjem tradicionalnog načina pevanja i izvorne srpske pesme. Na festivalu „Svet muzike“ promovisaće pesme sa novog audio diska, drugog po redu.

Legendarni majstor frule Bora Dugić nastupiće sa svojim orkestrom prvog dana festivala „Svet muzike“ od 13, 30. spada. Dugić koji spada u najveće narodne umetnike na svetu svira od pete godine života, komponuje, izrađuje instrumente, piše knjige o fruli … Pored velikog broja snimljenih tonskih nosača za PGP-RTS, snimao je i muziku za filmove i pozorište, održao je veliki broj koncerata u velikim svetskim dvoranama sa najvećim srpskim i svetskim umetnicima i stekao brojne poklonike u zemlji i svetu.

Drugog dana festivala 14. avgusta od 13 časova nastupiće kontrabasista, kompozitor i aranžer, Nenad Vasilić koji je studirao na Jazz akademiji u Gracu. Sopstveni sastav vodi od 1998. godine, a prepoznatljiv je po njegovom jedinstvenom stilu spajanja jazza i muzičke tradicije Balkana. Jedan je od naših najuspešnijih džezera u inostranstvu.

U nastavku programa drugog dana festivala od 14 časova nastupiće Tamara Ristić – Kezz, kantautorka i live looping umetnica iz Kikinde. Autorski projekat Kezz je pokrenula krajem 2014. objavljivanjem prvog singla “Moma”, koji je ušao u najuži izbor od tri pesme na konkursu “World Music Network” iz Londona. Njena muzika je spoj prirodnog i elektronskog, izvornog i modernog. Nastupa sama, uz luper, klavijaturu i melodiku, stvarajući jedinstven i samostalan zvučni prostor u kom se prepliću i upliću melodije elektronskih i akustičnih instrumenata sa karakterističnim stilizovanim pevanjem inspirisanim tradicionalnom muzikom slovenskih naroda.