Svetski malinari u Šapcu

08. Maj 2016
Svetski malinari u Šapcu

Šabac će od 9. do 11. maja biti domaćin desete Svetske konferencije proizvođača i prerađivača maline. Organizatori ovog događaja su Poslovno udruženje hladnjača Srbije i Svetska organizacija proizvođača i prerađivača maline IRO. Očekuje se da će konferenciji prisustvovati više od 300 učesnika iz 17 zemalja sveta.

Organizatori događaja najavljuju dolazak i velikog broja predstavnika vladinih i privrednih institucija, proizvođača i prerađivača maline, hladnjačara i vlasnika poljoprivrednih gazdinstava.

Foto---uzickarepublikapress.rs

Foto—uzickarepublikapress.rs

Tokom dva dana, koliko će konferencija trajati, akcenat će biti na razmeni iskustava u cilju popularizacije proizvodnje maline. Gosti iz celog sveta obići će zasade malina i hladnjače u Šapcu, Lipolistu, Koceljevi i Krupnju.

U Srbiji se godišnje proizvede između 80 i 110 hiljada tona maline, po čemu smo na prvom mestu u svetu. Malina se iz naše zemlje izvozi u smrznutom stanju ili prerađena za koncentrat i sokove. Tokom prošle godine Srbija, koja je najveći izvoznik maline u Evropsku uniju, zaradila je 260 miliona evra.

Foto---uzickarepublikapress.rs

Foto—uzickarepublikapress.rs

Konferencija koja okuplja proizvođače i prerađivače maline organizuje se svake druge godine, a poslednje dve održane su u Kini i Čileu. Srbija nije prvi put domaćin svetskim malinarima, jer smo ih ugostili i pre deset godina na Zlatiboru, kada se intenziviralo sprovođenje Programa promocije maline u svetu.

Treba istaći da su osim Srbije članovi Svetske organizacije IRO, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija, Čile, Velika Britanija, Francuska, Mađarska, Poljska, Škotska, Bugarska i Kina.