Svi pripravni čeka se debeli minus

05. Januar 2017
Svi pripravni čeka se debeli minus

Meteorolozi najavljuju ledeni talas u Srbiji prognozirajući da od 6. do 11. januara temperature neće preći nulu. Najhladnije se očekuje za vikend a najniže jutarnje temperature u Užicu biće na Božić i drugi Božić, minus 15, odnosno minus 16, dok će maksimalne dnevne ta dva dana podići minus 6.

Gradska javna preduzeća spremna su za hladni talas, tvrdi Dragoljub Kostić, član gradskog veća nadležan za taj resor. On apeluje na građane da se odgovornije ponašaju i propisno parkiraju automobile, naročito u strmim uskim ulicama i prigradskim naseljima, gde postojeća mehanizacija vrlo često ne može da dejstvuje, ni na kolovozima ni na trotoarima.

 

Kao posledica niskih temperatura može doći do pucanja dotrajalih vodovodnih i kanalizacionih cevi, naročito u teško pristupačnim delovima grada.

Do 15. januara sva javna komunalna preduzeća uvela su 24-to časovno dežurstvo, a za hitne intervencije građanima su na usluzi i dežurni telefoni.

JKP Vodovod 0800 31 31 00 i 064 827 36 65

JKP Niskogradnja 531- 976

JKP Bioktoš 064 85- 80-582

JKP Gradska toplana 065 546- 54-44

JP Stan 064 826- 72-30

Direktor užičke “Toplane” Zoran Šibalić ističe da su sve kotlarnice napunjene mazutom dodajući da će za Badnje veče i Božić radijatori biti topli do 22 sata, a ako bude potrebno tako će biti i narednih dana. U slučaju da se temperature spuste do minus 15 grejanje će funkcionisati do ponoći, uverava Šibalić.

Niske temperature koje slede, mogu prouzrokovati smrzavanje instalacija, što dalje može dovesti do pucanje istih.

Gradski većnik, Dragoljub Kostić ukazuje da je korisno toplotno izolovati merne uređaje i unutrašnje instalacije i tako sprečiti smrzavanje vodomera i nestanak vode u svojim kućama.

Sugrađani treba da provere da li su dobro zatvorili vodomerne šahtove i isključili dvorišne česme.

Vodomer treba toplotno izolovati starim stvarima ili stiroporom, a dovoljno je i samo ga prekriti. U vikendicama, kao i objektima koji se slabo koriste, najbolje je zavrniti dotok, kako ne bi došlo do smrzavanja vode u isntalacijama.

Zaleđene cevi najbolje je zagrejati grejalicom, kako bi se led topio, dok se u odvodnu cev koja je zaledila može sipati vruća voda koja će otopiti led.

U uslovima izuzetno niskih temperatura u spoljašnjim uslovima važno je racionalno i bezbedno koristiti grejalice, klime i peći koje koriste električnu energiju i potencijalni su okidači požara u kućama i stanovima.

Kao prevencija u zaštiti od požara preporučuje se ne korišćenje rerne od šporeta za zagrevanje stana, jer se time povećava požarni rizik i mogućnost za pojavu otrovnog dima.

Zapaljive stvari najsigurnije je držite na najmanje jednom metru udaljenosti od peći i obavezno je potrebno utvrditi ispravnost termostata na pećima za grejanje.

Kod peći na drva, treba obezbediti dobru ventilaciju, a u kućama dimnjak. Na vreme očistiti dimnjak, a ukoliko primetite zvuk poput glasnog huktanja i veoma zagrejane zidove dimnjaka, pozovite vatrogasce.

Osim prehlada i gripa koji su karaktersitični za zimske dane kada je u pitanju zdravlje lekari upozoravaju i na opasnost od poledice, a ukoliko se i izađe napolje sa decom savet je da se praktikuju kraće šetnje.

Važno je svakodnevno raditi na podizanju imuniteta pa se savetuje da dece, stari i hronični bolesnici unose što više tečnosti, kao i raznovrsnu i kvalitetnu ishranu i dosta vitamina kroz sveže voće i povrće.

Kako bi na najbolji mogući način izbegli prehladu i grip jedino što je potrebno jeste izbegavati kontak sa obolelima, ali istovremeno i jačati imunitet.

Nutricionisti savetuju da se u ishrani koristi dosta pileće supe i čajeva i da se konzumiraju na “sobnoj temperaturi”.

Ako ovih dana planirate na put automobilom automehaničari savetuju obavezno sipanje aditiva u rezervoar i zaštitu akumulatora stiroporom.

Podsećamo, da je zbog povećanog broja obolelih od gripa praznični deo raspusta za učenike osnovih i srednjih škola u Srbiji pomeren do srede, 11. januara.

Zbog onih koji žive na području grada Užica a koriste gradski i prigradski prevoz sve đačke linije biće vraćene od srede.