Svi su pobednici u plivanju za Bogojavljenski krst

16. Januar 2019
Svi su pobednici u plivanju za Bogojavljenski krst

Do danas se za plivanje za Bogojavljenski krst  prijavilo 57 Užičana, starosti od 17 do 61. godine života, a među prijavljenima su i dve devojke. Svi prijavljeni biće podvrgnuti lekarskom pregledu koji počinje od 7 časova u Udruženju ribolovaca, istakao je Dinko Žuvela iz Ustanove Veliki park, koja je po 11. put organizator ove manifestacije.

Na Bogojavljenje 19.januara u užičkim  crkvama će se služiti liturgije-u crkvi Svetog Đorđa od 7.30, dok će u crkvi Svetog Marka služenje početi u osam sati, nakon čega će  krenuti litija kroz grad ka Gradskoj plaži.

Kada sveštenik kaže Bog se javi, učesnici će startovati sa plivanjem  za Časni krst koji je donet iz Jerusalima. Svaki učesnik će dobiti kao blagoslov od crkve ikonu ,najavio je sveštenik Ljuban Petrović. On je podsetio da se Bogojavljenjem obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan koja simbolizuje početak hrišćanske propovedi.

Poziv za prijavu za sve hrabre koji žele da plivaju otvoren je do petka 18.januara do podne, a mogu se prijaiviti na klizalištu na Gradskom trgu.

Ovoogodišnje plivanje za Bogojavljenski krst u Užicu počinje u subotu, 19. januara od 10 časova na Gradskoj plaži, a plivaće se sa leve na desnu stranu Đetinje.

Pokrovitelj manifestacije je  grad Užice,a organizatori Srpska pravoslavna crkva i Ustanova Veliki park i Crveni krst. Za sve učesnike obezbeđeni su zlatnici.

Inače, na prvom takmičenju koje je organizovano u Užicu 2008. godine plivalo je 13 učesnika, dok je prošle godine učestvovao najveći broj plivača 73.