Tehničkoj školi Užice 540 hiljada evra za opremanje radionica

Autor: uzice.rs
10. April 2024
Tehničkoj školi Užice 540 hiljada evra za opremanje radionica

Tehnička škola Užice dobila je 540 hiljada evra, kroz projekat Regionalnog čelendž fonda za opremanje radionica u samoj školi i budućem Regionalnom trening centru. Svečanosti povodom proglašenja pobednika održanoj u Beogradu, pored predstavnika škole, prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnice Užica Predrag Gavović.

Regionalni čelendž fond unapređuje održivu konkurentnost preduzeća iz regiona Zapadnog Balkana na putu ka jedinstvenom tržištu EU, finansiranjem obrazovnih programa koji odgovaraju na potrebe privrede za obučenim kadrovima. Jedanaest novih projekata stručnog obrazovanja i obuke iz Srbije dobilo je pismo o nameri finansijske podrške u trećem pozivu Regionalnog čelendž fonda u iznosu od 4,7 miliona evra za kupovinu savremene školske opreme i adaptaciju i opremanje radionica. Na svečanosti, povodom proglašenja pobednika, grant vredan 540 hiljada evra, uručen je direktoru Tehničke škole Užice Draganu Tucakoviću.

Prema rečima direktorke Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijele Grujić ovo je snažna podrška obrazovanju i svim mladima u sistemu dualnog obrazovanja, srednjeg, ali i visokog obrazovanja.

“Mi otvaramo vrata kompanija i dajemo im mogućnost da uče na savremenim mašinama u trening centrima”, istakla je Grujić.

Direktorka Poslovne akademije PKS i rukovoditeljka Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike Mirjana Kovačević navela je da je cilj projekta jačanje saradnje obrazovnih ustanova i privrede.

„Raduju nas uspešni rezultati nakon tri javna poziva. Kada je Srbija u pitanju, imali smo 27 projekata sa više od 130 partnerskih preduzeća, i to ne samo na nivou srednjeg stručnog obrazovanja već i u obrazovanju odraslih“, kazala je Kovačević.

Ambasadorka Nemačke Anka Konrad izrazila je zadovoljstvo što je Nemačka u prilici da podrži Srbiju u investiranju u stručno obrazovanje i obuku, dok je ambasador Švajcarske Urs Šmid naveo je da u Švajcarskoj 70 odsto mladih bira ovakav obrazovni put.

Regionalni čelendž fond pospešuje relevantnost stručnog obrazovanja i obuke na tržištu rada finansiranjem ulaganja u opremu i infrastrukturu obrazovnih ustanova, koje tesno sarađuju sa kompanijama na jačanju stručnog i dualnog obrazovanja, a kroz proces javnog nadmetanja.

Koriüäene fotografije preuzete sa www.uzice.rs