Tehnologije

Prevencija najbolja zaštita

AUTOR | uzickarepublikapress.rs/glasamerike.net

bezbednost-i-zastita-dece-na-internetu-5
07.02.2017.

Gotovo 90 odsto dece uzrasta od 10 do 15 godina poseduje mobilni telefon, a većina njih je spremna da ostavi svoje lične podatke na internetu, uključujući adresu stanovanja, objavila je organizacija “Save the children” povodom Dana bezbednog interneta. os

Većina dece svakodnevno koristi informaciono-komunikacione tehnologije i pristupa internetu već od svoje devete godine života, rezultati su istraživanja koje je ova organizacija sprovela tokom prošle godine o ponašanju i navikama dece na internetu.

Devojčice moraju biti posebno oprezne na Internetu Foto--ictcasopis.ict.edu.rs
Devojčice moraju biti posebno oprezne na Internetu Foto–ictcasopis.ict.edu.rs

Ispitanici, deca uzrasta od 9 do 17 godina, skoro svi imaju profil na jednoj ili više društvenih mreža – Tviteru, Fejsbuku, Jutjubu ili Instagramu – njih 90,5 odsto.

Svako četvrto dete našlo se u situaciji da mu je objavljena slika bez dozvole, a 28 posto dece obuhvaćene istraživanjem doživelo je pretnje na internetu tri ili više puta.

Prema rezultatima istraživanja, u slučaju problema, 50 odsto dece ne bi prijavilo slučaj uznemiravanja na internetu, a manje od trećine ispitane dece bi se obratilo školskom osoblju.

Gotovo sva deca poseduju uređaj preko kojeg pristupaju internetu, a najčešće je to mobilni telefon.

Masovno korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija predstavlja veliki bezbednosni izazov, a posebno u kontekstu bezbednosti dece kao najranjivije kategorije.

Dečaci se bolje štite na Internetu ,ali su u najmlađem uzrastu svi podjednako ugroženi Foto--www.roditelj.org
Dečaci se bolje štite na Internetu ,ali su u najmlađem uzrastu svi podjednako ugroženi Foto–www.roditelj.org

Ubrzani razvoj tehnologije omogućio je da nove generacije dece odrastaju koristeći najnovije proizvode iz ove oblasti, dok znanje i iskustvo roditelja najčešće zaostaje, konstatuje se u istraživanju organizacije.

Nacionalni kol-centar za bezbednost dece na internetu počeće sa radom 27. februara, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, povodom obeležavanja Međunarodnog dana bezbednog interneta.

Biće dostupan na broj 18-933 i omogućiće građanima da dobiju informaciju, pomoć ili savet od stručnih službi, Ministarstva telekomunikacija, ali i zdravlja, rada, prosvete, kao i MUP-a i tužilaštva ukoliko je reč o zloupotrebi ili zlostavljanju dece.

Krajem februara počeće da funkcioniše kol centar kao mera prevencije zaštite na internetu
Krajem februara počeće da funkcioniše kol centar kao mera prevencije zaštite na internetu

Putem kontakt centra svi građani moći će da se informišu i edukuju na temu bezbednosti na internetu, ali i da prijave neprimerene, uznemirujuće i opasne sadržaje i situacije na internetu, saopšteno je iz nadležnog ministrstva.

 

Treba istaći da je pored institucionalnog reagovanja u ovoj oblasti od velikog značaja i podrška građanskim inicijativama za povećanje digitalne bezbednosti i digitalne pismenosti najmlađih.

“Digitalno nasilje je sve prisutnije u životima svih nas, ne samo dece, ali je obaveza države i društva da na institucionalnom nivou učini sve kako bi se to nasilje smanjilo”, istakla je sekretarka u Ministarstvu telekomunijacija Tatjana Matić.

Ona je navela je da prema UNICEF-ovom istraživanju, sprovedenom među roditeljima dece uzrasta 8 do 17 godina tokom 2016, 93,2 odsto ispitanih roditelja razgovara o iskustvima vezanim za internet sa svojom decom, 70,9 odsto podstiče dete da samo istražuje i uči stvari na internetu, dok 52,6 odsto ima zajedničke aktivnosti sa detetom na internetu.

Roditelji treba da pruže podršku i da i sami budu upoznati sa korišćenjem tehnologija
Roditelji treba da pruže podršku i da i sami budu upoznati sa korišćenjem tehnologija

“Obraćanje građanima, a naročito deci, ima najjači efekat upravo putem video formata. Ovakve inicijative i programi značajno doprinose neposrednom, brzom dopiranju do svesti dece o bezbednosnim rizicima sa kojima mogu da se suoče u onlajn okruženju”, navela je Matić.

Matić je podsetila da je resorno ministarstvo u okviru programa podrške programima nevladinim organizacijama, za ovu godinu podržalo i druge programe iz oblasti bezbednosti dece na internetu, za ukupno 20 nevladinih organizacija.

“Kroz ovu kampanju želimo da se roditelji, staratelji i škola, ali i deca, mladi…svi zainteresovani aktivno uključe u prevenciju digitalnog nasilja, da paralelno iskoriste vrednosti interneta i minimiziraju sve rizike i potencijalne štete”, rekla je, predstavnica Centra za unapređenje života i rada (ŽIR) Farida Bašoni Stamenić.

Saradnici projekta su i predstavnici Odeljenja za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.