Tišina, mir prirode i idealni uslovi za prve skijaške spustove na Tari

Autor: Nova.rs/Slavica Panić
02. Februar 2022
Tišina, mir prirode i idealni uslovi za prve skijaške spustove na Tari

Za ljubitelje skijanja, tokom zimske sezone, najvažnije je da na skijalištima ima dovoljno snega. Ipak, postoje i druge okolnosti koje su važne za skijaše, pogotovo za početnike. Kontakt sa prirodom, koja u odnosu na čoveka ima primarnu ulogu, od posebnog je značaja za koncentraciju prilikom savladavanja svake veštine u prirodi, pa i skijanja. Za razliku od velikih zimskih turističkih centara, čija skijališta vrve od ljudi, Tara nudi tišinu, mir prirode i idealne uslove za prve skijaške spustove.

Slobodan, Aleksandar i Mirko, blizu dve decenije skijanju uče decu predškolskog i školskog uzrasta. Do sada su to radili na Zlatiboru, a ove zime su se preselili na Taru. Staze su za školu skijanja podjednako dobre na obe planine, ali Tara nudi ono čega na Zlatiboru više nema, tišinu.

„Sve je isto samo smo promenili lokaciju. Sa zlatiborske Obudojevice smo se ove zime preselili na skijalište kod hotela „Beli bor“ na Tari“, priča za Nova.rs instruktor u školi skijanja Slobodan Matijević, a objašnjava i zašto.

“Jedini razlog su gužve, koje su zbog velikog broja turista, na Zlatiboru neizbežne. Deci koja su predškolskog, nižeg školskog i školskog uzrasta, svi ti dodatni sadržaji na Zlatiboru odvlače pažnju, a bezbednost dece nam je na prvom mestu. Kada ugledaju kvadove, motorne sanke, gondolu i sve druge sadržaje u kojima uživa veliki broj ljudi, našoj deci to postaje zanimljivo pa nisu skoncentrisani na ono zbog čega su tu. Bezbednost dece i bolja posvećenost učenju skijanja su bili razlozi zbog kojih smo ove zime školu organizovali na Tari“.

Slobodan je, kao i njegove kolege, difovac i profesor fizičog vaspitanja, pa im je fokus na bezbednosti i učenju. Okolnosti na Zlatiboru su imale negativan uticaj na njihov osnovni zadatak i obavezu. Seća se jedne situacije od pre tri godine u kojoj je na ski liftu vozio dete koje se oslanjalo na njega.

“Jana je tada bila mala, sitna devojčica, ja sam je stavio ispred svojih nogu, jer ne može da se drži za žicu. Na vrhu staze gomila Kineza koji stoje i čekaju nas, da bi nas slikali. Dete u tom trenutku gleda u njih, maše im, oni mašu njoj, i niko u tim momentima, osim mene, ne razmišlja o njenoj bezbednosti. Na svu sreću nikada se ništa nije loše desilo ali te gužve ne idu u prilog efikasnosti onoga što radimo. Na Tari toga nema, mi smo na stazi sa decom i učenje skijanja nam je jedino čime se bavimo, njihova sva pažnja je tu“, dodaje Matijević.

Za učenje skijanju staza trebe da ima dovoljnu širinu, blag pad i zaravnanja na početku i kraju staze. To uglavnom imaju sve staze u svim zimskim centrima. Staze pored „Belog bora“ su jedne od četiri lokacije na Tari, gde se može skijati. Jedna, koja je blagog pada za početnike, duga je 200 metara a druga, malo strmije, je 500 metara. Opremljene su ski liftom i pružaju sve uslove koji su potrebi učenicima i njihovim učiteljima skijanja.

Deca su, prema nivou znanja, podeljena u tri grupe. Svaki instruktor vodi po jednu grupu u kojoj je od pet pa najviše do desetoro dece. Dnevna škola skijanja počinje zagrevanjem, učenjem na stazi, pauzom za užinu u hotelu i drugim delom obuke na stazi. Polaznici ski škole u hotelu imaju i odobren popust pa limunadu mogu poručiti po ceni od 50 ili toplu čokoladu za 90 dinara.

Naš sagovornik, koji je skijao u svim ski centrima Srbije i regina, kaže da su sve staze uglavnom dobro uređene i da svi ti centri imaju svoje čari, kao što ih ima i Tara.

„Pored toga što je idealna za početnike, Tara je naša lepotica koja krije dosta svojih čari, koje je razlikuju od drugih, nadam se da će uspeti da sačuva taj jedinstven odnos čovek-priroda. Čoveka privlači priroda i svi izazovi koje nudi. Sama pomisao da su tu nastanjeni medvedi, iako su sada u hibernaciji, stvara drugačiji osećaj, podiže adrenalin. Mi smo na Tari videli srnu, na Zlatiboru nikada. Na Zlatiboru ima vukova, ali na Tari ima i vukova i medveda. Manje je ljudi na Tari a samim tim veća mogućnost da sretneš neku divljač, to je posreban osećaj“, ističe Matijević.

Pored skijališta „Beli bor“, na Tari se može skijati i na skijalištima „Nagramak“, „Šljivovica“ i „Mitrovac“.

Posetioci Tare često skijaju i na skijalištu „Iver“, koja se nalaze na teritoriji susedne Mokre Gore.