TITAN podstiče mlade u Kosjeriću

24. Septembar 2016
TITAN podstiče mlade u Kosjeriću

Titan cemetara Kosjerić na ovim prostorima slovi za jednog od pionira društveno odgovornog i održivog poslovanja, za šta je ova kompanija prošle godine dobila i prestižno Priznanje za doprinos nefinansijskom izveštavanju u Srbiji od strane Foruma za odgovorno poslovanje i priznanje za najbolju inicijativu, odnosno napredak u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, od TITAN Grupe.

Društveno odgovorno poslovanje, osnovni element Titanove ideje vodilje, neprestano se potvrđuje pre svega poštovanjem prema lokalnoj zajednici i podrškom njenom razvoju. Inicijative kompanije u domenu unapređenja uslova zapošljivosti i profesionalnog razvoja usmerene su na različite društvene kategorije, sa posebnim akcentom na podršku mladima u Kosjeriću. Na inicijativu TITAN Cementare Kosjerić 2014. godine, pokrenuta je Fokus grupa za zapošljavanje i jednake mogućnosti, kao jedna od pet radnih grupa koje se bave temama od ključnog značaja za razvoj lokalne zajednice. Primarni cilj ovog programa jeste poboljšanje uslova za unapređenje zapošljivosti i jednakih mogućnosti za sve kategorije društva, kako bi se smanjio uticaj negativnih faktora koji doprinose nezaposlenosti u Kosjeriću.

 

U volonterskom angažovanju grupe učestvuju predstavnici relevantnih lokalnih ustanova i organizacija: Nacionalne službe za zapošljavanje, opštine Kosjerić, Centra za socijalni rad, Tehničke škole Kosjerić, Nevladine organizacije Ko.AKTIVA i TITAN Cementare Kosjerić. Tokom prošle godine, ova radna grupa organizovala je tri inicijative u Kosjerić.

  • Radionica “Pisanje CV-a I interviju za posao” koja je bila otvorena za sve zainteresovane sugrađane sa ciljem da se učesnicima pruži personalizovana podrška u izradi radne biografije kojom bi budući kandidati na najbolji način predstavili svoje kvalitete, shodno aktuelnim zahtevima poslodavaca. Seminar je upotpunjen simulacijom intervjua za posao, kao moderne i široko zastupljene prakse zapošljavanja.
  • Predavanje „Mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja“organizovano je za učenike IV razreda Tehničke škole u Kosjeriću kako bi srednjoškolci imali priliku da se neposredno upoznaju sa najvažnijim karakteristikama samostalnog preduzetništva, kao i načinima za pokretanje svog biznisa.
  • Radionica „Računarska pismenost“ – s obzirom da moderno doba nosi razvoj novih tehnologija i iziskuje njihovu primenu u svakodnevnom poslovanju, učesnici treninga, koji je bio otvoren za sve zainteresovane sugrađane, kroz praktični deo edukacije upoznali su se sa zahtevima koji se danas stavljaju pred zaposlene. Organizaciju seminara, podržao je projekat „Inkubator”, nevladine organizacije Ko.AKTIVA iz Kosjerića, uz volontersko učešće zaposlenih iz TITAN Cementare Kosjerić. Trening je bio strukturiran tako da se teme predavanja nadograđuju, a učenjem su obuhvaćene osnovne funkcije i mogućnosti programskog paketa MS Office, ali i ključne smernice u savremenoj, poslovnoj korespondenciji.

Naročit doprinos kompanija ostvaruje tako što u svojoj organizaciji omogućava srednjoškolcima, studentima i diplomcima da realizuju stručnu praksu i da u neposrednom radu steknu nova znanja i iskustva koja će im koristiti u budućoj karijeri. Prijave za program stručne prakse sadrži slanje motivacionog pisma kao i radne biografije, nakon čega se obavlja intervju sa kandidatima, identičan intervjuu za posao, što predstavlja prvi korak u poboljšanju ličnog predstavljanja i usavršavanju stručne komunikacije. Kroz program profesionalne prakse u trajanju od tri meseca, koji se organizuje već treću godinu zaredom, mogućnost za profesionalni razvoj imalo je ukupno 26 praktikanta, različitih fakultetskih struka. Pored usavršavanja, polaznici stiču značajne preporuke za stručno napredovanje i pronalazak posla.

Pored bliske saradnje sa lokalnom zajednicom u okviru Fokus-grupe za zapošljavanje i jednake mogućnosti, kompanija je podržava i lokalne škole i učenike, kroz različite metode podrške: donacije, organizovanje radionica, Vidovdanske nagrade za najbolje učenike , kroz podršku projekata iz oblasti obrazovanja u okviru “Za moj Kosjerić konkursa“ i slično. Cementara organizuje profesionalnu orijentaciju za učenike osnovne škole sa Varde i posete fabričkom krugu na zahtev različitih fakulteta i škola. Takođe, kompanija podržava studenske organizacije i njihova obrazovna putovanja i takmičenja.

U kompaniji očekuju da će njihovi napori da prenesu znanja i stručne veštine koje će doprineti karijernom razvoju mladih i njihovoj atraktivnosti na tržištu rada, u narednom periodu biti dodatno osnaženi pošto je TITAN Grupa jedan od inicijatora Evropskog pakta za mlade.

 

kosjeric_grbOvaj tekst je deo projekta “Obrazovani mladi za bolji Kosjerić” sufinasiran sredstvima opštine Kosjerić za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2015. godini.