Titula preuzeta od Čačka- Užice od danas Nacionalna prestonica kulture

Autor: Slavica Panić/Nova.rs
21. Mart 2024
Titula preuzeta od Čačka- Užice od danas Nacionalna prestonica kulture

„Vozom kulture“, na prvi kolosek užičke železničke stanice, stigli su prvi domaćini titule Prestonica kulture Srbije iz grada na Moravi i predali je ovogodišnjem domaćinu, gradu na Đetinji. Gosti i domaćini održali su zdravicu a gradonačelnik Čačka i gradonačelnica Užica zasadili stablo Čačanske rodne. Užice je zvanično Nacionalna prestonica kulture a centralna svečanost pod nazivom „Praznik svetlosti“.

„Dobro došao grade „Čačanske rodne“, dobro došli dragi prijatelji u grad „Ere kulture“, dobro došli na „Praznik svetlosti“!“, započeli su Užičani zdravicu dobrodošlice Čačanima. Iz Čačka su stigli zvaničnici ovog grada na čelu sa gradonačelnikom, a na železničkoj stanici, gde je izveden i kratak igrokaz glumaca Narodnog pozorišta Užice, pored rukovodstva grada Užica dočekali su ih i građani.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević se zahvalila gostima koji su „Vozom kulture“ stigli u Užice sa željom da svi zajedno dočekaju „Eru kulture“. Sa gradonačelnikom Čačka zasadila je stablo „Čačanske rodne“ koja je svojim imenom predstavljala simbol Prestonice kulture Čačka, prvog grada u Srbiji koji je poneo ovu titulu.

„Pred nama je godina i samo početak svih kulturnih dešavanja, godina kada ćemo sprovesti niz vrlo važnih infrastrukturnih projekata. Svo ovo vreme u kome smo radili na aplikaciji i realizaciji ovog projekta, važno nam je bilo iskustvo koje smo podelili sa gradom Čačkom i podršku koju smo imali od Ministarstva kulture.

Gradonačelnik Čačka, grada prvog domaćina „Prestonice kulture Srbije“, čestitao je Užičanima preuzimanje titule i rekao da je njegov grad uspeo da visoko podigne nivo ove manifestacije, koja je na neki način uzor svim narednim gradovima domaćinima.

„Učinili smo sve da u godinu dana stane mnogo sadržaja, oko šest hiljada učesnika, oko 230 završenih, koncipiranih i sjajno sprovedenih manifestacija. Sve one sadržaje koje smo utemeljili u ovih godinu dana, a to su sjajne stvari, radimo i dalje ali i na onim nematerijalnim vrednostima koje su mapirale Čačak na evropskoj karti kulture. Užičanima želim da istraju i znam da će uraditi odličan posao i nastaviti i u budućnosti da rade na osnaživanju kulture u prelepom gradu na Đetinji“, rekao je u Užicu gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Posle upriličene dobrodošlice domaćini su goste, uz priču o svetlosti, poveli u obilazak Hidrocentale pod gradom, najstarije hidrocentrale po Teslinim principima u Evropi.

Tokom manifestacije biće realizovano oko 200 kulturnih sadržaja i infrastrukturnih projekata.