Treći “Zasad za budućnost”

21. Februar 2018
Treći “Zasad za budućnost”

U prethodna dva konkursa podržano je šest projekata 2015. godine i 11 projekata 2016. godine, od toga i biznis ideje dve organizacije iz Zlatiborskog okruga: Zemljoradnička zadruga Profemine „Zdravčica“, Užice i Udruženje žena „Sačuvajmo selo“, Priboj. Ukupna vrednost grantova odobrenih ovim dvema organizacijama je oko 3, 5 miliona dinara.

zasad 1

Na prethodna dva konkursa za sredstva su konkurisala ukupna 94 predloga projekata, odnosno organizacija koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom po principima socijalnog preduzetništva. Sa oko 24 miliona dinara podržane su ideje ukupno12 organizacija koje su uposlile osobe sa invaliditetom, žene sa sela i mlade.

Napomenula bih da su po ukupnom broju korisnika podržane organizacije iz Zlatiborskog okruga na 2. i 3. mestu od svih podržanih organizacija, dok je organizacija iz Priboja i po prihodima od plasmana proizvoda među prvima. Na plasman robe utiče način proizvodnje koji je zasnovan na tretiranju proizvoda prirodnim preparatima, po principima organske proizvodnje, što svakako utiče na kvalitet povrća kao i jasna socijalna misija koja je prepoznata u lokalnoj zajednici, istakla je za naš portal Nadica Milanović, viši menadžer projekta.

Osim direktnih korisnika koji su bili direkno angažovani na projektu i članova njihovih porodica, korist od projekta imali su i korisnici kojima su ove organizacije donirale povrće koje su proizvodile u plastenicima: Crveni krst Požega, Opšta bolnica Priboj,  Udruženje cerebralne dečje paralize Priboj i Udruženje MNRO Priboj.

Infografika Zasad za buducnost 2018_825x370px

Javnim konkursom koji traje do petka 23. februara 2018. godine i ove godine Delta Holding i Delta Fondacija, u saradnji sa Trag fondacijom, podržaće razvoj poljoprivrede u Srbiji kroz „Zasad za budućnost“ u ukupnoj vrednosti od šest miliona dinara biće donirano socijalnim preduzećima.

Na konkurs mogu da se prijave socijalna preduzeća bez obzira na vrstu registracije (udruženja građana, zadruge i fondacije), registrovana na teritoriji Republike Srbije, uz tri godine iskustva u oblasti poljoprivrede.

Projekti kojima se socijalna preduzeća prijavljuju treba da budu usmereni na pokretanje ili unapređenje primarne i/ili sekundarne poljoprivredne proizvodnje u jednoj ili više od ovih oblasti: povrtarstvo, uzgoj svinja i voćarstvo.

Primarna poljoprivredna proizvodnja podrazumeva uzgoj svinja, kao i voća i povrća na otvorenim poljima i/ili u plastenicima/staklenicima i obavezni plasman poljoprivrednih proizvoda radi sticanja prihoda i/ili profita koji će biti usmeren na rešavanje nekog od socijalnih problema lokalne društvene zajednice.

Sekundarna poljoprivredna proizvodnja podrazumeva proizvodnju i plasman finalnih proizvoda od voća i povrća (npr. proizvodnja ajvara, voćnih sokova itd.).

Projektne aktivnosti je neophodno završiti i ostvariti rezultate do 1. maja 2019. godine.

Vrednost pojedinačnih grantova je od 120.000 do 850.000 dinara.

Rok za podnošenje projektnih ideja je 23. februara 2018. godine do 16 časova.