Turistički sadržaji Zlatibora, korak ispred svih

Autor: Slavica Panić
23. Avgust 2022
Turistički sadržaji Zlatibora, korak ispred svih

Najposećenija turistička destinacja u Srbiji, Zlatibor, koja godišnje ugosti više od 300.000 turista, postaje sve veći izazov, ne samo za turiste već pre svega za turističke radnike ali i investitore . Dok sa jedne strane dolaze kritike zbog izmenjenog izgleda ove planinske lepotice, sa druge strane rast broja turista je konstantan.  Sve veći broj smeštajnih prostora, prati turističke podatke posećenosti a sve je posledica onoga zbog čega se turisti vraćaju Zlatiboru.

 

Geografski položaj, ruže vetrova i čist planinski vazduh, pogotovo u predelima netaknute prirode, jesu osnova i razlozi koji su davnih godina doveli prve turiste. Ali savremenom turisti, koji uvek želi više, sve to nije dovoljno. Odgovor je u samo dve reči a to su turistički sadržaji, koji su zasigurno ono što privlači turiste i vraća ih na Zlatibor.

Na Zlatibor dolaze svi, od tek rođenih do onih koji su u poodmakloj životnoj dobi. Svakako da je planinski ambijent ono što ih dovodi na Zlatibor. Roditelji najmlađu decu dovode zbog zdravog vazduha, to je ono zbog čega na Zlatiboru borave i najstariji turisti. Boravak na takvom vazduhu i nadmorskoj visini od oko 1.000 metara prate brojni prateći sadržaji koji će svakom posetiocu upotpuniti svaki dan proveden na zlatnoj planini.

Kada su najmlađi u pitanju, sadržaji prilagođeni njihovom uzrastu su brojni i jedinstveni. Pored uređenih površina i ski staza, najveću pažnju dece privlači Dino-park, prostor u borovoj šumi, u samom centru Zlatibora, koji je prepun zanimljivih sadržaja a ogromni dinosaurusi, koji simuliraju ovu izurmrlu džinovsku vrstu, za najmlađe su posebna atrakcija i doživljaj. Tu su i adrenalin parkovi, vrteške, tobogani, panoramski točak, brojna igrališta, sportski tereni, skijališta ali i školice kako skijanja tako i jahanja. Jahanje konja je ono čemu se na Zlatiboru deca posebno raduju a za neke to biva i prvi susret sa ovom životinjskom vrstom.

Zdravstveni turizam jedan je od pravaca razvoja koji Zlatibor neguje godinama. Oni koji na ovu planinu dolaze zbog zdravlja, imaju mogućnost da pored šetnje uređenim pešačkim stazama, udišući vazduh koji sve više nedostaje savremenom čoveku, uživaju i u zdravm zalogajima i najzdravijim proizvodima ovog kraja koga krasi zlatiborsko geografsko poreklo. Zlatiborski sir i kajmak, pršuta i drugi suvomesnati proizvodi, najčešći su suvenir koji turisti na povratku ponesu sa sobom. Neće propustiti ni med i rakiju ali i lekovito bilje kojim obiluje ova planina. Tu su i tradicionalni proizvodi od vine koji su, zahvaljujući vrednim rukama žena koje su se davnih godina organizovale u Sirogojnu, obišli svet i prepoznati kako jedinstveni, kako po kvalitetu tako i dizajnu.

Oni koji žele da uživaju u tradicionalnoj zlaiborskoj turističkoj ponudi, najčešće biraju seoski turizam koji je razvijen u skoro svim zlatiborskim selima. Etno selo Sirogojno, Stopića pećina, vodopad u Gostilju…destinacije su koje svakog ostavljaju bez daha. Geografski položaj Zlatibora nudi mogućnost svojim turistima da tokom jednodnevnih izleta posete i druge obližnje turističke centre kao što su Tara, Mokra Gora, Višegradm, Zlatar. Sve što Zlatibor nudi nije moguće obići tokom prosečnog trajanja odmora, pa se turisti sa razlogom uvek vraćaju Zlatiboru.

Pored zdravstvenog turizma, sportski turizam je itekako zastupljen na zlatnoj planini. Desetine sportskih terena, i idealni uslovi za sportiste, razlog su što sve veći broj sportskih ekipa iz zemlje I sveta, među kojima nisu retke reprezentativne, dolaze na Zlatibor na sportske pripreme. Pored prilagođenih sportskih terena, koji pružaju dobre uslove sportistima, tu su i brojni sadržaji koji im se nude u vreme kada ne vežbaju kao što su bazeni i spa centri, ali i brojne staze idealne za trčanje. Zlatibor nudi i brojne objekte za zabavu pa se sportisti raduju dolasku na ovu planinu, daleko više nego na bilo koju drugu u Srbiji.

Ljubitelji zimskih sportova imaju idealne uslove pre svega za skijanje. Ski centar Tornik raspolaže svime što je potrebno skijašima a za one koji još uvek nisu spremni za strme staze, na raspolaganju je Obudojevica u centru Zlatibora, najomiljenije mesto mladih skijaša i onih koji se uče ovoj disciplini.

Pored ski staza, Tornik, najviši vrh Zlatibora, turistima nudi brojne sadržaje tokom čitave godine. Bob na šinama je sigurno jedna od najvećih atrakcija zbog kojih turisti posećuju podnožje tornika van zimskih meseci. Od početka 2021.godine, do Tornika se može stići i gondolom koja je kruna dosadašnjeg razvoja Zlatibora i pratećih turističkih sadržaja.

Vožnja devet kilometara dugom žičarom, najdužom na svetu, i panoramsko razgledanje Zlatibora, sigurno je sadržaj koji turisti ne propuštaju. Zlatiborska Gold gondola je najznačajniji projekat opštine Čajetina, koja je u njega uložila 13,5 miliona evra, a kroz rast broja turista, većeg interesovanja investitora i sve većeg ulaganja u ovaj turistički centar, investicija se većisplatila.

Zbog ovih, ali i brojnih drugih sadržaja, Zlatibor i jeste napoželjnija i najposećenija turistička destinacija u Srbiji. Čak i oni koji kritikuju Zlatibor, pre svega zbog toga što dobija obrise grada, ne odustaju da dolaze na Zlatibor. Na pitanje: Zašto uvek Zlatibor? Odgovor uglavnom glasi: Pa gde bi drugde, a i zbog dece, bilo gde da odemo, posle tri dana sve vidimo i obiđemo, postaje dosadno, Na Zlatiboru nije tako, uvek ima nešto novo, zanimljivije i zabavnje. Zbog toga se svi vraćaju Zlatiboru prepunom sadržaja neodoljivih turistima.

 

Tekst je deo projekta „Turistički sadržaji Zlatibora, korak ispred svih“ koji je sufinansiran sredstvima opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.