Turizam i poljoprivreda ključne spone Užica i Harbina

30. Novembar 2018
Turizam i poljoprivreda ključne spone Užica i Harbina

Užice i kineski grad Harbin najpre bi mogli da ostvare saradnju u oblasti turizma, poljoprivrede, kulture i obrazovanja istaknuto je prilikom potpisivanja sporazuma o bratimljenju ova dva grada. Ovaj čin predstavlja deo kineske inicijative „Jedan pojas, jedan put“, kao najveći globalni projekat čiji cilj je povezivanje civilizacija kroz razmenu ideja, znanja i kultura, a u koji  je pre pet godina uključena i Srbija.
ulica

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je izrazio zadovoljstvo bratimljenjem sa Harbinom koji je deseti po veličini grad u Kini i predstavlja izuzetno značajan turistički potencijal, kako po broju poseta tako i po million ljudi koji iz ovog grada tokom cele godine putuju po svetu.

Turizam je prva nit koja može da veže naša dva grada i zato ćemo raditi na pronalaženju turoperatera s obe strane, istakao je Petković, podsećajući na veliko interesovanje turista iz Kine za obilaske različitih destinacija u Srbiji među kojima su brojne na području regije Zapadne Srbije.

Petković je naglasio da dobre odnose Užica sa Kinom na polju ekonomije već ostvaruju kompanija Textil, koje je najveći srpski uvoznik tekstila i metraže, zatim Sirogojno company koje na tržište Kine izvozi borovnice, al ii nekoliko firmi iz oblasti prerade drveta sa područja RPK Užice. Težićemo da ove uvozno izvozne odnose podignemo na viši nivo, ali i da se povežemo preko zdravstvenog turizma za šta ćemo investitorima iz Kine ponuditi određene kapacitete za izgradnju, a otvoren je i put za saradnju na polju obrazovanja.

sporazum


Privrednici i predstavnici gradske uprave pozvani su da početkom januara 2019. godine budu među predstavnicima 35 gradova iz 27 zemalja sveta na Danima pobratimskih gradova u Harbinu. Inače, Harbin  je glavni grad provincije Heliođang, u čijem širem području živi oko  11 miliona stanovnika i predstavlja administrativni, privredni, kulturni i telekomunikacioni  centar severoistoka Kine. Harbin je poznat po organizaciji  jednog od najvećih svetskih festivala ledenih skulptura, manifestaciji koja se u ovom gradu održava od 1999. godine.  

Pored Harbina, Užice je do sada pobratimljeno sa Kurskom iz Rusije, Verijom iz Grčke, Ljutomerom iz Slovenije i Velesom iz Makedonije.


Gradonačelnik kineskog grada Harbina Sun Zhe veruje da će bratimljenjem dva grada biti napravljeni određeni koraci u saradnji na polju kulture, obrazovanja i zdravstva biti napravljeni prvi koraci saradnje. Voleli bismo da proizvodi iz Užica stignu do Harbina, a želja nam je da se vaš grad u budućnosti značajnije razvija, rekao je on.

Na naše pitanje kako Harbin, u kome su 2013. godine zbog prekomernog zagađenja vazduha tokom grejne sezone otkazivani avionski letovi, zatvarane pojedine saobraćajnice, a osnovne i srednje škole obustavljale rad, trenutno rešava te problem, gradonačelnik Sun Zhe kaže da su delimično optimizovali načine grejanja.  Uspeli su da redukuju emitovanje loših gasova iz industrijskih postrojenja, a upotrebu automobila koji koriste dizel sveli su na minimum, što se po njegovim rečima ove grejne sezone osetilo u vazduhu, koji je ocenio kao jako dobar.

goblen

Inače, do bratimljena dva grada došlo je na inicijativu Linde Vong, predsednice Yi Hao grupe koja je pre tri godine donirala 340 000 evra za zavšetak vrtića na Pori, koji nosi njeno ime i u kome mališani iz dve grupe od pre par dana uče kineski jezik.

„Toliko puta sam već bila ovde i vidim da se Užice menja. Došla sam da obiđem vrtić i da vidim kako žive naši mali prijatelji i koliko su naučili kineski. Volela bih i da Užičani dođu u Kinu i u Harbin i da vide kako se on razvija“, rekla je Vong.

vrtic deca

Prvi časovi kineskog jezika u starijoj i pripremnoj grupi počeli su ove sedmice (27. novembra) u vrtiću  “Jihai Mama Vong” na Pori, a uskoro će početi i u ostalih pet objekata. Interesovanje roditelja da njihova deca od najranijeg detinjstva uče osnove kineskog jezika je zadovoljavajuće. Nema razloga za bilo kakvu bojazan, jednom nedeljno u pripremnim grupama besplatne časove  drži Maja Bešević, koja odlično govori kineski jezik i verujemo da će ovaj program biti od velike koristi za budućnost polaznika vrtića, veruje Veselinka Jovanović, direktorka Predškolske ustanove u Užicu.

Park

Tokom posete Užicu, a u znak zahvalnosti nekadašnji krak Učiteljske ulice na Pori iznad vrtića ubuduće će nositi nativ Harbinska ulica, dok je nekadašnji Skojevski park preimenovan u Park prijateljstva.

Inače, prema podacima, Regionalne privredne komore Užice, u 2017. godini ukupna vrednost izvoza u NR Kinu je oko 2,5 milioan evra, dok je uvoz dostigao 14,5 miliona evra. U poslednje četiri godine, uočava se trend povećanja izvoza, kažu u RPK Užice.