“Golija”zaokružuje ponudu u sportskom turizmu

iconTurizam

September 20, 2016

Izgradnjom bazena u okviru odmarališta Golija završena je druga faza rekonstrukcije jednog od najstarijih objekata na Zlatiboru građenog davne 1930. godine, a koji je u funkciji odmarališta za decu od 1956. godine. Treća faza podrazumeva izgradnju sportske hale, čime bi se kompletno zaokružila ponudu u oblasti sportskog turizma, istakao je Vladan Cuparić, direktor Dečje ustanove Zlatibor. Vrednost te investicije je oko 27 miliona dinara, a Cuparić ne krije da i za ovaj objekat očekuje pomoć resornog ministarstva.

Podsetivši da je u prošlogodišnju rekonstrukciju odmarališta na Zlatiboru uloženo oko 18 miliona dinara i da je dograđeno 330 metara kvadratnih smeštajnih kapaciteta ali i da je pokriven košarkaški teren, gradonačelnik Užica, Tihomir Petković je istakao da je nadležno ministarstvo investiralo 13 miliona, grad Užice tri, a ustanova dva miliona dinara.

Ulaganje u objekat na Zlatiboru nastavljeno je istim intenzitetom i ove godine. Osim novih 300 smeštajnih kvadrata izgrađen je i zatvoreni bazen, a 2,4 miliona dinara uloženo je u rekonstrukciju asfalta za tri igrališta i za izgradnju teniskog terena. Prema Petkovićevoj računici u odmaralište Golija, koje je potpuno promenilo kako unutrašnji tako i spoljni izgled, uloženo je više od 27 miliona dinara.

Malo su iskorišćeni potencijali kojima u segmentu sportskog turizma Srbija raspolaže, smatra Rasim Ljajić, ministar turizma, trgovine i telekomunikacija. On dodaje da je strategija ministarstva da se od nekoliko centara naprave baze sportskih objekata u koje će dolaziti sportisti iz cele Evrope pa i šire na pripreme. Počelo se ove godine gradnjom četiri košrakaška terena u Velikom Gradištu, a biće nastavljeno izgradnjom sportske hale. Prvi rezultati su pet smena u okviru košarkaškog kampa Teodosić, koji je kupio hotel na Srebrenom jezeru, kaže Ljajić i dodaje da je Vrnjačka banja prepoznata kao centar vaterpola i izgradnjom bazena biće stvoreni uslove za pripreme selekcija i drugih zemalja. U Novom Pazaru će se graditi jedinstven atletski namenski kamp, a na Zlatiboru će biti finansirana izgradnja još dva ili tri fudbalska terena u koje je ministrstvo spremno da uložimo oko 20 miliona dinara. Cilj svih ovih ulaganja prema Ljajiću je da se  podmire potrebe zainteresovanih ekipa za pripreme na Zlatiboru i drugim mestima u Srbiji. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, obećao je da će ministarstvo u narednoj godini izdvojiti i deo sredstava za izgradnju sportske hale u okviru odmarališta Golija, jer će se time kompletirati i sportski sadržaji u okviru ovog objekta.