U poseti Užičkoj republici

iconTurizam

March 29, 2018

U organizaciji grada Užica, 86-oro dece iz Metohije boravi u odmaralištu Golija na Zlatiboru.Treću dan posete proveli su u Užicu, upoznali se sa istorijom grada i nastupili na koncertu Državnog folklornog ansambla Ruske federacije. Ova petodnevna poseta samo je početak dobre prakse, poručuju organizatori.

Za decu sa prostora Metohije svaki ovaj dan je praznik jer oni ne žive isti život kao deca u Srbiji. Iako su se na mnogo toga navikli, jer specifični  uslovi života u enklavama traju godinama, deca prepoznaju razliku i ni jedan dan proveden u Srbiji nikada neće zaboraviti, kažu njihovi nastavnici. Svi zajedno uživaju u ovim danima i beskrajno su zahvalni organizatorima na boravku u užičkom kraju.

pedagog

„Mi u povratničkim selima nemamo više zaštitu pa se tako naš dan rano završava, u večernjim satima ne izlazimo nigde iz kuća. Život organizujemo u tim uslovima pa tako nam ni deca, bez obzira što imaju različite talente, nemaju uslove ni za kakve vannastavne aktvnosti pa ni za igru van kuće. Uspeli smo da prihvatimo život takav kakav jeste, oslobodili se straha ali ne i pritiska. Osećaj koji imamo ovih dana u Srbiji je daleko iznad svakog drugog dole“, kaže školski pedagog iz škole u selu Osojane, Sonja Vuković.

„Naša deca su zrelija u odnosu na svoje vršnjake koji žive u normalnim uslovima. Uspevaju da imaju svoje detinjstvo, da se raduju životu ali u svakom trenutku svesni su situacije. Ovih dana imaju hiljadu pitanja u vezi sa dešavanjima dole i svesni su poniženosti koju svi osećamo. Ako je jedan predstavnik Vlade Srbije doživeo to što se desilo u Kosovskoj Mitrovici, onda je možda lakše ljudima da shvate kako se mi tek osećamo“, dodaje Sonja.

Dan u Užicu bio je sadržajan. Prvo su posetili Narodni muzej i Trezore, obišli su Jokanovića kuću, Hidrocentralu, Spomen kompleks Kadinjaču. Prijem, ručak i poklone organizovala je Valjaonica bakra u Sevojnu a u Narodnom pozorištu bili su specijalni gosti gde su u sali ispunjenoj do poslednjeg mesta pevali o kraju iz koga dolaze i svima izmamili suzu u oku, knedlu u grlu, onaj osećaj skrivene strepnje pomešane sa ponosom kada se pomene  Kosovo.

trezori

Ideja je nastala na predlog Vladike raškoprizenskog Teodosija, pre dve godine kada je delegacija grada Užica boravila na prostoru Kosova i Metohije. Realizovali su je JKP Toplana, JKP Stan i Ustanova dečije odmaralište Zlatibor.

Sibalic

„Grad nas je podržao a javili su se i brojni sponzori sa željom da se uključe i pomognu ovu akciju i da ovakve posete postanu tradicija. Videćemo da se uključe i druga javna preduzeća pa da što pre ponovo ugostimo decu iz južnog dela Kosova. Nisu to velika sredstva ali su velika dela“, rekao je direktor JKP Toplana, Zoran Šibalić.

Dan pre povratka deca sa juga Kosova posetiće manastir Mileševu u Prijepolju i Pribojsku banju. Nazad kreću u petak 30.marta, puni utisaka sa željom da ih što pre prenesu svojim porodicama i prijateljima i nadom da će ovakvih dana biti više.