Zlatibor spreman i za Ruse

iconTurizam

March 21, 2017

Na Međunarodnoj turističkoj berzi “MITT 2017” koja je održana u Moskvi od 14. do 16. marta turistički radnici sa Zlatibora uspostavili su i nove kontakte sa turoperaterima koji su zainteresovani da dovode ruske goste u Srbiju i na Zlatibor.

Ponuda Zlatibora se, kao rezultat dosadašnjih promotivnih aktivnosti Turističke organizacije našla u katalozima ruskih tuističkih agencija i srpskih agencija koje posluju na ruskom tržištu.

Na sajmu je dogovoreno i da se tokom maja snima film o turističkoj ponudi Zlatibora, u kom će glavni akteri biti iz Rusije i koji će biti emitovan na više ruskih televizijskih kanala.

Zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Đurić prisustovavao je sastanku na kome je dogovoren modalitet buduće saradnje i način privlačenja većeg broja turista u Srbiji. Sastanak je tokom sajma održan sa predstavnicima avio kompanija i organizatora putovanja iz Rusije i Srbije koji je  organizovalo Ministarstvo kulture Ruske Federacije, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Turističke organizacije Srbije.

Treba istaći da su se na pomenutom sajmu u Moskvi tradicionalno okupile najjače turističke sile sveta u nadi da privuku platežno moćne ruske turiste. Na najvećem turističkom skupu u Evroaziji svoje ponude predstavilo je 1800 izlagača iz 192 zemlje.  

O veličini ruskog tržišta najbolje govore činjenice da samo Moskva ima četiri aerodrome i da 54 800 Rusa godišnje obiđe Tokio, iako su im za Japan potrebne vize.

Prednost Srbije kako u privrednom tako pre svega u turističkom smislu je što ruskim državljanima ne trebaju vize za dolazak u našu zemlju, sa kojom se pre posete od prošle godine mogu upoznati u vodiču za Srbiju koji je urađen na ruskom jeziku.

Prolom, Lukovska i Atomska banja imaju potpisane ugovore sa zdravstvenim osiguravajućim kućama i godinama privlače ruske goste.

Ruski turisti su prošle godine u našoj zemlji potrošili 29 miliona dolara, više nego mađarski ili italijanski, istakla je Renata Pindžo, pomoćnica ministra za turizam. Ona je dodala da od Rusa treba da naučimo, da poštujemo domaće destinacije, jer su oni prošle godine na putovanja u Rusiji ostavili 10,54 milijarde dolara, što je duplo više nego prethodne godine.

Inače, prošle godine su od ruskih sankcija Turskoj najviše profitirali Španija i Tajland, gde je boravilo po million ruskih putnika.

Goste iz Rusije u Srbiji zbog konkurentnih cena najviše privlače SPA centri, skijališta i manastiri.