U aprilu dva prolećna raspusta

01. April 2023
U aprilu dva prolećna raspusta

Prolećni raspust kalendarom resornog ministrstva planiran je za osnovce i srednjoškolce u Srbiji sredinom aprila. I ove godine razlikuju se datumi prolećnog raspusta za učenike koji nastavu pohađaju na teritoriji AP Vojvodine i đaka u centralnoj Srbiji. 

Tako će osnovci i srednjoškolci u Vojvodini na prolećni raspust počevši od petka 7. aprila do ponedeljka 17. aprila, a u klupe se vraćaju u utorak, 18. aprila. Sa dva vikenda, odnosno dodatna četiri dana, đaci će imati ukupno 11 dana odmora.

S druge strane, osnovci i srednjoškolci u ostatku Srbije se raspuštaju u ponedeljak, 10. aprila, a vraćaju se u škole 19. aprila. Ipak, obzirom na to da početku raspusta prethodi vikend, to znači da su i učenici u Srbiji “slobodni” već od subote, 8. aprila.

Razlika je u tome što je Veliki petak po Gregorijanskom kalendaru 7. aprila, te je za učenike na teritoriji Vojvodine omogućeno da već tog dana ne idu u školu.

Ovome dodajemo i to da još jedan kratki predah očekuje sve đake krajem aprila. Kako se 1. i 2. maj praznuju neradno, a prethode im dani vikenda, odnosno 29. i 30. april, mnogi će i ova četiri dana iskoristiti za “mini raspust” i odmor od školskih obaveza.