U čast nezaboravnom Užičaninu

09. Decembar 2017
U čast nezaboravnom Užičaninu

Prvi Međunarodni festival dugometražnog igranog filma „Stojan Stiv Tešić“ svečano će biti otvoren 11. decembra 2017. godine u 20 sati u Narodnom pozorištu u Užicu.

U četiri dana trajanja festivala do 15. decembra, publika će moći da vidi 26 filmskih ostvarenja. Filmovi evropske kinematografije originalnog  scenarija stižu iz Češke, Francuske, Italije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Biće prikazana i dva filma Stiva Tešića: prvi je Breaking Away (Četiri mangupa), nagrađen Oskarom, a drugi je drama Četiri prijatelja.

program 1 strana

Kao prateći program festivala biće organizovani

  • Okrugli sto „Život i delo Stojana Stiva Tešića“ (12. decembra u 17 sati)
  • Izložba „Stojan Stiv Tešić-Užičanin iz Amerike“, čije otvaranje će biti 11. decembra od 19 sati.

Inače,  Savet festivala će dodeliti nagradu za životno delo u oblasti kinematografije za originalni filmski scenario.

Odlučeno je da ta nagrada pripadne  gospodinu Puriši Đorđeviću.

program strana 2

 

 

 

 

Podsećamo, srpski scenarista i dobitnik Oskara, pisac komada i romanopisac, Stojan (Stiv) Tešić je rođen 29. septembra 1942. u Užicu, a umro  od srčanog udara 1. jula 1996. u  Sidneju, Nova Škotska, država Kanada.

Sa 14 godina sa roditeljima se odselio u Čikago. Diplomirao je na Univerzitetu Indijana, gde je bio član “Fi-Kapa-Psi” bratstva. Otišao je da uradi svoj diplomski rad na Kolumbija univerzitetu, gde je takođe napisao i svoje prve komade.

Pišući i za pozornicu i za ekran, on je doživeo mnoge velike uspehe, između ostalog, nagrađen je i od strane Američke filmske akademije Oskarom za scenario filma “Breaking Away”.

  1. godine, Ministarstvo za dijasporu vlade republike Srbije ustanovilo je nagradu Stojan Stiv Tešić, koja se dodeljuje jednom godišnje i kojom se nagrađuju pisci srpskog porekla koji pišu na drugim jezicima.