U čast uvek aktuelnom Nušiću

21. Avgust 2016
U čast uvek aktuelnom Nušiću

Pod sloganom “Premošćavanja”, festival “Nušićijada” biće održan od 26. do 28. avgusta u Ivanjici, kada će biti obeleženo i 110 godina od izgradnje jednog od varoških simbola – kamenog mosta na reci Moravici. Sloganom festivala akcenat je stavljen na “povezivanju i potrebi za lepim, uzvišenim i dobrim”, ističu organizatori.

Ovogodišnja “Nušićijada” svojim programskim sadržajima – pozorišnim predstavama, koncertima, uličnim performansima, izložbama i edukativnim sadržajima nastoji da kreira jedinstveni spoj puteva, ljudi, kultura i nacija.

Kao i prethodnih šest godina, od kada je obnovljena „Nušićijada“i ove godine za vreme festivala uloga prvog čoveka Ivanjice dodeljena je glumcu Pozorišta na Terazijama Milanu Milosavljeviću, koji preuzima ključeve grada o aktuelnog predsednika opštine.

Festival počinje u četvrtak, 25. avgusta koncertom Zemunskog kamernog orkestra na platou ispred Spomenika revolucije, i otvanjem izložbe “Premošćavanja: Most i njegovi ljudi na drugoj strani”.

Za petak, 26. avgust rezervisana je Mala i Velika parada, progami koji su posvećeni deci. Nakon parade biće priređeno svečano otvaranje festivala, nakon čega će je vreme rezervisano za humor i druženje s Zoranom Kesićem, stand up Darka Mitrovića i kabare ‘Cimet i vanila”.

Prvi put do sada na „Nušićijadi“ će bti održani koncerti za decu do tri godine, a planiranu su za subotu 27. avgusta. Istoga dana biće i živa biblioteka, radionica “Nušić i reč” u kojoj će učestvovati besednici Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Po prvi put na Nušićijadi programi za decu od tri godine  Foto--androidvodic.com

Po prvi put na Nušićijadi programi za decu od tri godine Foto–androidvodic.com

Na subotnjem repertoaru je i predstava pozorišta Boško Buha ‘Majstori, Majstori’ u čast Milorada Mandića Mande. Njega će igrati Dejan Lutkić”.

Od Ivanjičana dugo traženi Darko Rundek sa svojim “Rundek kargo trio“, čiji poslednji album nosi ime “Mostovi”, obeležiće ovogodišnji muzički program i pretposlednje veče festivala koji okupi veliki broj gostiju i turista u Ivanjici.


Poslednjeg dana festivala, u nedelju 28. avgusta biće nagrađena najbolja satirična priča. U Domu kulture biće odigrana pozorišna predstava “Sumnjivo lice” Centra E8, Mikser Hausa i Nušićijade, a u 21.00 festival će biti svečano zatvoren.

Na ulicama će se odvijati performans “Most pogleda”, ispred scene “Okruglo, pa na ćoše” plesaće se varoške igre, na fudbalskom stadionu igrati šaljiva utakmica, a u čitavoj varoši i kafanama bez fajronta živeti trodnevni festivalski režim koji, nakon preuzimanja ključeva grada, “zavodi Branislav Nušić”.

Program "Nušićijade"  Foto--nusicijada.rs

Program “Nušićijade” Foto–nusicijada.rs

Podsećamo, skromnih 250.000 dinara davalo je Ministarstvo kulture prethodnih godina za ovaj festival, obnovljen u čast velikog komediografa Branislava Nušića, ali za predstojeći koji se održava od 26. do 28. avgusta nije izdvojeno ništa sredstava.

Inače, opština Ivanjica, je kao i prethodne godine, učestvovala na konkursu Ministarstva za projekte iz oblasti savremenog stvaralaštva sa projektnim predlogom „Nušićijada 2016”, a ovdašnje udruženje građana „Kudes”, koje „Nušićijadu” organizuje, konkurisalo je sa dečjim programom festivala. Nijedno nije novčano podržano. Ovo udruženje je podsetilo da je obnovljenu „Nušićijadu” u šest njenih izdanja posetilo preko 200.000 ljudi, koji su imali priliku da uživaju u 47 pozorišnih predstava, šest kabarea, 35 koncerata, 23 izložbe, 16 tribina i preko 20 edukativnih sadržaja.

Detaljnije informacije o ovogodišnjoj “Nušićijadi” i svim prethodnim možete pogledati OVDE