U iščekivanju vanredne situacije, pojačane zaštitne mere

30. Jun 2020
U iščekivanju vanredne situacije, pojačane zaštitne mere

Gradski štab za vanredne situacije nije proglasio vanrednu situaciju u Užicu, jer još dva dana čeka preporuke Republičkog kriznog štaba koji bi trebalo da  definiše preciznije kriterijume za uvođenje vanredne situacije. Danas od 6 sati na snagu stupaju nove zaštitne mere koje će biti strogo kontrolisane.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Vlatka Stevanović je istakla da je epidemiološka situacija i dalje nestabilna posebno u Užicu i dodala da  svakodnevno raste broj novoobolelih.

Od 19.juna beleži se svakodnevni porast broja novoobolelih u Užicu pa se od 55 danas tog datuma stiglo do 167 osoba pozitivnih na korona virus do danas, 29. juna. Čekaju  se trenutno još rezultati 263 testiranih, rekla je ona i dodala da se od tog broja očekuje veći broj pozitivnih. Stevanovićeva je navela da su se novooboleli uglavnom zarazili na proslavama.

 

U Opštoj bolnici u  Užicu koja nije Covid bolnica trenutno su hospitalizovana 34 pacijenta koji  u kovid izolacionim sobama na nekoliko odeljenja čekaju rezultate testova .

Jelena Raković Radivojević, direktorka Opšte bolnice Užice   tvrdi da se radi o pacijentima sa blažom kliničkom slikom,od kojih je njih devet na respiratorima. Četiri slučaja su veoma teška, dok pet osoba ima mehaničku  potporu pri disanju. Oni čekaju potvrdu rezultata testova i nakon toga će biti transportovani u Beograd, Zemun ili Mladenovac gde su kovid bolnice  u koje je do sada poslato 25 pacijenata iz Opšte bolnice Užice .

Radivojević je istakla da u poslednjih par dana kod 12 zdravstvenih radnika u užičkoj bolnici potvrdjeno da su pozitivni na Covid 19 i dodala da trenutno ima dovoljno zaštitne opreme  i da medicinsko osoblje poštuje propisane mere.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je istakao da je od utorka od 6 sati obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru (u trgovinskim, javnim i drugim objektima i ustanovama) kao i na gradskoj pijaci, ali i u javnom i taksi prevozu.  On je rekao da se u skladu sa nacionalnim preporukama u ugostiteljskim i sličnim objektima u Užicu ne mogu organizovati muzičke, zabavne i druge manifestacije, proslave niti porodična okupljanja.
Na preporuku Kriznog štaba Gradsko veće je donelo odluku da tokom povećane opasnosti od širenja korona virusa, radno vreme ugostiteljskih objekata bude do 22 časa.

Kao propisane mere su i obavezno držanje udaljenost od dva metra, pojačana dezinfekcija javnih prostora i površina posebno u delu grada gde je Covid ambulanta.

Vršioci javnih usluga, organi lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove na teritoriji grada Užica moraju preduzimati mere za bezbedno pružanje usluga građanima i zaštitu zaposlenih


Dodajemo da je od prethodnog izveštaja, na području Zlatiborskog okruga, potvrđeno još deset novih slučajeva pozitivnih na virus COVID-19 i to 5 u Užicu, 2 u Čajetini i po jedan u Novoj Varoši, Sjenici i Prijepolju. Od početka epidemije do danas ukupno je potvrđen 381 slučaj infekcije novim korona virusom na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Podsećamo da su prvi oboleli od COVID 19 koji su evidentirani na teritoriji Zlatiborskog okruga 18. marta  jedan Užičanin i jedan Čajetinac, koji su  bili prebačeni na Kliniku za infektivne bolesti u Beogradu i uspešno su izlečeni.


Predviđeno je ograničavanje broja osoba u trgovinskim i objektima u kojima se pružaju usluge na broj koji treba da obezbedi socijalnu distancu od najmanje dva metra. U svim objektima, ustanovama i na javnim mestima obavezno je poštovanje mera iz Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i drugih državnih organa u vezi sa postupanjem u toku epidemije korona virusa.

 


Zoran Militarov, načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju navodi da će se kao u vreme vanrednog stanja obavljati kontrole privrednih  i drugih subjekata, a na osnovu Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti.  On je objasnio da  postoje kontrolne liste  na osnovu kojih Komunalna inspekcija i Komunalna policija vrše nadzor i u nekim situacijama podnose prijave, dok pojedine slučajeve prosledjuju Republičkoj sanitarnoj inspekciji. Militarov tvrdi da nije cilj kazniti gradjane već preventivno delovati.

Svim privrednim subjektima poslate su preporuke, radjena je kontrola i uvideli smo da se većina uglavnom sprovodi predložene mere.  

Inače, tokom vanrednog stanja različite oblike kazne dobilo je oko 30 sugradjana, tvrdi Militarov podsecajući da su kazne novčane i da se kreću u rasponu od 50 do 150 hiljada dinara.


Dodajemo i da su u Srbiji u poslednja 24 časa od korona virusa obolele još 242 od testiranih 7 150, a preminule su još četiri osobe.

Od poslednjeg preseka porastao je i broj preminulih u jednom danu na četiri, dok su ukupno preminule 274 osobe, dok raste i broj zaraženih osoba na respiratorima i trenutno ih je 36.

Testirani su uzorci 7 150 osoba, a ukupno do sada 392 863.

U Srbiji su trenutno aktivna 1 433 slučaja, a procenat smrtnosti je 1,92 odsto.