U najavi novi vrtići i Centar za vantelesnu oplodnju u Užicu

Autor: Slavica Panić
10. Jul 2021
U najavi novi vrtići i Centar za vantelesnu oplodnju u Užicu

Nedovoljan broj mesta za decu u užičkim vrtičima je višegodišnji problem ovog grada. Trenutno na mesto čeka oko 400 dece a rešenje problema najavila je pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić. Ministarstvo će podržati izgradnju dva vrtića i to u naselju Carina i selu Karan, proširenje kapaciteta jednog gradskog vrtića kao i otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Užice.

 

Najava rešenja problema nedovoljnog mesta Predškolskoj ustanovi u Užicu ali i otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju u užičkoj bolnici, izneta je posle sastanka pomoćnice ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić u gradonačelnice Užica Jelene Raković Radivojević.

„Zabrinjavajući je podatak da oko 400 dece u Užicu danas nema mesto u vrtiću, sigurna sam u to da će se taj problem ubrzo rešiti. Ono što posebno raduje jeste da postoje seoske mesne zajednice koje imaju puno dece i da postoje potrebe za vrtićima. Tim gradonačelnice Užica ima projekte za rešenje problema lista čekanja, problem nije nastao preko noći i za njegovo rešenje treba vremena. Cilj svih nas je da obezbedimo svakom detetu jednaku šansu i mogućnost da se obrazuje, odrasta i druži u jednakim uslovima bilo da živi u selu ili u gradu. Osnovni zadatak nam je da porodicu i porodične vrednosti vratimo tamo gde im je i mesto, u centar društvenih zbivanja “, rekla je u Užicu pomoćnica ministra.

Čamagić je potvrdila da će Užice od Ministarstva imati podršku za izgradnju dva vrtića, jednog na Carini i drugog u selu Karan, kao i za proširenje kapaciteta gradskog vrtića „Neven“.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je potvrdila da je je lista čekanja u vrtićima velika ali i obećala da će problem uskoro biti rešen.

„Imamo  veliku listu čekanja i pokušaćemo da taj broj dece koji čeka na upis u vrtić smanjimo u narednom periodu. Mislim da ćemo to i uspeti do septembra, upravo, otvaranjem ovih vrtića”,  kazala je gradonačelnica.

Ona je podsetila i da u okviru Zdravstvenog centra Užice, u Opštoj bolnici u protekle dve godine funkcioniše jedno posebno Odeljenje za perinatalnu medicinu koje se bavi sterilitetom.

“Objasnili smo koliko je važno za građane Zlatiborskog okruga razvijanje Centra za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bonici, odnosno, Zdravstvenom centru i dobili smo podršku ministarstva i za ovaj projeka”, istakla je Radivojević

Da Užice zaslužuje da ima Centar za vantelesnu oplodnju, jer za to ima stručni kadar i adekvatan prostor, saglasila se i pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić i podržala ideju o njegovom osnivanju.