U Narodnom muzeju izložba fotografija “Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“

Autor: uzice.rs
30. Septembar 2020
U Narodnom muzeju izložba fotografija “Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“

Narodni muzej Užice u saradnji sa ambasadom Velike Britanije u Srbiji priredio je izložbu „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“ koja je oživela dela oficira i vojnika britanskih Jedinica za specijalne operacije u Jugoslaviji S.O.E-a i drugih britanskih vojnih misija u Jugoslaviji, uz pomoć fotografija koje su oni fotografisali, kao i izveštaja koje su pisali.

Izložbu je otvorila gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, a otvaranju su uz poštovanje svih mera za smanjenje rizika od širenja koronavirusa, prisustvovali predstavnici ambasade Velike Britanije u Beogradu kao i autor pukovnik Nik Ilić, vojni ataše u britanskoj ambasadi. Izložba sadrži 140 fotografija, od kojih je više od 90 prvi put izloženo. Veliki broj fotografija je iz privatnih kolekcija, ali ima i onih koje se nalaze u Imperijalnom ratnom muzeju i Državnom arhivu u Londonu, kao i u Vojnom muzeju u Beogradu.

Fotografije su delo pripadnika britanskih vojnih misija, a tu su i njihovi izveštaji o situaciji na ovom delu fronta. Iskoristite priliku da se sretnete sa nekim manje poznatim detaljima iz davne prošlosti, istorije koja nas je spajala i kreirala budućnost planete – rekla je između ostalog gradonačelnica Jelena Raković Radivojević.

Direktorka Slavica Stefanović, izrazila je zadovoljstvo što je Narodni muzej Užice posle dužeg vremena konačno oživeo izložbene aktivnosti kojih nije bilo zbog epidemiološke situacije, ali i što je ostvario značajnu saradnju sa ambasadom Velike Britanije izražavajući očekivanja da će ona biti i dalje razvijana u narednom periodu. Izložba je posvećena jubileju – 75. godišnjici od završetka Drugog svetskog rata.

Ona čuva sećanje na britansko – jugoslovensku, odnosno, srpsku saradnju i delovanje britanskih oficira Jedinica specijalnih operacija i vojnih misija na prostoru Jugoslavije do konačnog oslobođenja u borbi protiv fašizma – istakla je Stefanović.

Pukovnik Nik Ilić, vojni ataše u britanskoj ambasadi, autor izložbe, rekao je između ostalog, da je Jugoslavija bila simbol nade za Britaniju s obzirom da je odbila da se priključi Trojnom paktu, a grad Užice je, takođe, bio simbol slobode i otpora u borbi protiv okupacije. Užice je bilo i mesto gde je došao u to vreme prvi britanski oficir kapetan Bil Hadson, da bi nastavio put za Ravnu goru. Osim toga, u Užice je prošle godine došla i gospođa Luiz Rasel u potrazi za novim informacijama o svom ocu, Vilijamu Raselu, koji je, takođe, bio pripadnik britanske vojne misije kod Josipa Broza Tita, kasnije i diplomata u Jugoslaviji. Tom prilikom donela je brojne fotografije svoga oca i ratnih događaja u Jugoslaviji koje nikada pre nisu bile objavljene, a sada su deo izložbe.

Ova izložba i naš dolazak u ovaj grad, pokazuje da imamo mnogo više zajedničkog nego što mislimo- rekao je Nik Ilić, zahvalivši se na dragocenoj pomoći u pripremi i realizaciji izložbe koju je dobio od Ministarstva odbrane Republike Srbije, Vojske Srbije, ali i od kolega iz britanske ambasade u Beogradu. Kako se navodi u katalogu, izložba je posvećena „žrtvama srpskog naroda, pripadnicima Jedinica za specijalne operacije i svima onima koji su pružali podršku borbi i otporu u Srbiji tokom rata do konačnog oslobođenja od tiranije“. Britanska ambasada u Beogradu zahvalila je svima, izbeglim ratnim zarobljenicima, pripadnicima Jedinica za specijalne operacije i Meklejnovoj vojnoj misiji koji su ustupili svoje privatne fotografije i kolekcije „kako bi podsetili na vreme kada su se Srbi i Britanci borili za slobodu zajedno, rame uz rame, u najmračnijem periodu 20. veka.“

Izložba je otvorena do 16. oktobra, a zainteresovani je mogu pogledati uz poštovanje mera zaštite od širenja kovida 19.