U “Noći muzeja” u Užicu predstavljena umetnost prethodnog veka

Autor: Slavica Panić
19. Maj 2019
U “Noći muzeja” u Užicu  predstavljena umetnost prethodnog veka

Evropska manifestacija “Noć muzeja” održana je u 46 gradova, u 76 muzeja i srodnih  ustanova kulture na 120 lokacija u Srbiji. U ovoj noći u Užicu su bila otvorena vrata Narodnog muzeja, Fabrike oružja i municije iz perioda Užičke republike, Jokanovića kuće i Spmen kompleksa Kadinjača.

Kada je u pitanju vek za nama, Užice se ima čime pohvaliti. To su umni i učeni ljudi, pisci, pesnici, naučnici i arhitekte sa svojim delima. Ideja izložbe slika, koja je ovim povodom otvorena u užičkom Narodnom muzeju “Užice XX vek, jedan od pogleda”, je da predstavi likovnu scenu jednog grada. Najveći deo izloženih radova su dela užičkih autora ili stvaralaca koji su izvesno vreme živeli i radili u Užicu.

Izložba predstavlja emociju i ljubav užičkih slikara dvadesetog veka prema Užicu, prema ljudima koje su voleli i prostorima u kojima su stvarali i u kojima su uživali.

“Ovo je samo jedan od mogućih pogleda na taj prošli XX vek što ne znači  da je najbolji i najreprezentativniji.Ovo nije retrospektiva umetnosti XX veka u Užicu, to bi bio jedan ogroman posao. Na početku tog veka nije bilo ni jednog slikara u gradu a već na njegovom kraju bilo je već stotinak akademskih umetnika koji su živeli i stvarali u Užicu. Ovo je jedan od izbora, mnogo je dela koja vrede a nisu ovde izložena ali praviti selekciju i procenjivati vrednost nije ni mali zahvalno. Verujem da će ova izložba svakom posetiocu pružiti dovoljno informacija i saznanja o umetnosti u veku za nama”, rekla je prilikom otvaranja, autorka izložbe Katarina Dogandžić Mićunović.

Pored ove izložbe, u “Noći muzeja” bile su otvorene sve stalne muzejske postavke kao i Legat Mihaila Milovanovića gde su nastupili i učenici Muzičke škole Vojislav Lale Stefanović. Zatim stalna muzejska postavka “Užička republika” kao Fabrika oružja iz tog perioda. U Jokanovića kući predstavljena je muzejska postavka “Stara gradska kuća sa kraja XIX i početka XX veka a sa svoje dve postavke posetioce je u “Noći muzeja” dočekao i Spomen kompleks Kadinjača.