U proleće iduće godine Sevojno dobija sportsku salu

Autor: Slavica Panić
20. Avgust 2019
U proleće  iduće godine Sevojno dobija sportsku salu

Započeta je izgradnja sportske sale u Sevojnu koja će biti u sastavnom delu osnovne škole Aleksa Dejovuć. Radovi čija je vrednost 467.000 evra otvoreni su u prisustvu ministra prosvete Mladena Šarčevića. Rok za završetak radova je mart mesec iduće godine.

Ministar Šarčević je u Sevojnu naglasio da je infrastruktura samo prva faza razvoja celodnevnog modela nastave, za šta je škola aleksa Dejović i aplicirala. Za ovaj projekat, iz užičkog kraja bilo je zainteresovano još devet škola.

“Stvaramo bezbedne uslove za odvijanje takvog vida nastave koji podrazumeva još 50 dodatnih pedagoških sadržaja, učenje u školama u popodnevnim satima, što rasterećuje roditelje plaćanja dodatnih časova. Sa druge strane rasterećuje  i nastavnike brige za radno mesto, što se dešava zbog smanjenja nataliteta. Insistiraćemo na učenju jezika, matematike, informatike i preduzetništva, što je uslov za savremeno društvo koje se zasniva na znanju potrebnom za razvoj start-ap zajednica i tehnoloških parkova”, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković zahvalio je Šarčeviću i na podršci za razvoj visokog školstva u Užicu i najavio otvaranje novih programa.

“U saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada i Visokom poslovno tehničkom školom iz Užica otvoriće se Odeljenje informacionih tehnologija u okviru objekta u bivšoj kasarni u Krčagovu, koji se trenutno renovira sredstvima Vlade i u tom prostoru će biti i Inovacioni startup centar”, rekao je gradonačelnik Užica.

Petković je najavio da će studentski dom, u čiju izgradnju je Ministarstvo prosvete uložilo više od dva miliona evra, od oktobra primiti prvih 270 studenata.

Ministar je u Sevojnu još rekao i da reforme u obrazovanju teku u planiranom kontinuitetu.

“Radi se još 8.000 digitalnih učionica, a naredne godine dodatnih 10.000. Od ove godine počinje permanentno opremanje kabineta informatike za šta je opredeljeno oko 900 miliona dinara u budžetu za narednu godinu. Želimo da obnovimo kabinete prirodnih nauka, a očekuju se i novine u strukovnom obrazovanju. Srbija hvata korak sa razvijenim svetom, a u nečemu smo čak i ispred”, istakao je Šarčević.

Šarčević je istakao da će se u Srbiji raditi na povećanju smeštajnih kapaciteta u domovima u Beogradu za 3.000 mesta, 800 u Nišu i 500 u Novom Sadu.