U Sjenici prvi put, u Užicu i drugim opštinama tradicionalno

16. Januar 2018
U Sjenici prvi put, u Užicu i drugim opštinama tradicionalno

10. tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst, pod pokroviteljstvom grada Užica, a u organizaciji SPC i Javnog preduzeća Veliki park, održaće se u petak 19. januara sa početkom u 10 časova na Gradskoj plaži. Litija krece u 9, 30  ispred crkve Sv. Đorđa. Zainteresovani učesnici se prijavljuju na Gradskom trgu na klizalištu do četvrtka 18.januara u 12 časova. Lekarski pregledi bice obavljeni na dan održavanja manifestacije na Gradskoj plaži , počev od 7 časova.

vodice

Crkveni odbor MZ Dobroselica organizuje plivanje na Crnom Rzavu. Pripreme i pregled ucesnika zakazani su za 11 casova kod kafe restorana 28. u centru Vodica. Zainteresovani se mogu prijaviti na telephone 065 90 99 991 i 064 185 16 54

 

 

Uz blagoslov Eparhije Mileševske i Hrama Svetog Petra i Pavla u Sjenici će na Bogojavljenje, po prvi put biti organizovano plivanje za Časni krst. Takmičenje će se održati na reci Uvac, gde su uslovi najbezbedniji.Litija počinje u 11 časova ispred crkve Sv. Petra i Pavla, dok je za podne predviđeno plivanje.

Prijavljivanje takmičara traje do 18. januara, a plivaće se 33 metra, koje simbolizuju Hristove godine. Očekuje se veliki broj posetilaca, kako iz Sjenice, tako i iz drugih mesta poput Ivanjice i Nove Varoši. Obezbeđene su nagrade, a pobedniku će pripasti osveštan bogojavljenski krst, to je ono što kažu dar od Boga.

U organizaciji opštinske uprave Nova Varoš, Turističko sportskog centra i Specijalnog rezervata prirode Uvac, Na Bogojavljenje 19. januara  u 11 sati, na Kokinom Brodu kod Vizitorskog centra, po peti put  plivaće se za Časni krst. Svi zainteresovani mogu da se prijave do 18.  januara na telefon broj: 062 80 26 154 

bogojavljenje-2017-836140_7961

U organizaciji Eparhije mileševske i crkvene opštine Prijepolje i ove godine biće održano bogojavljensko plivanje za časni krst. Nakon jutarnje liturgije koja će početi u šest sati u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Prijepolju, ulicama grada krenuće litija, a potom će se pristupiti vodoosvećenju.

Plivanje za časni krst započeće u 13 sati na reci Lim kod Sabornog hrama ispod visećeg mosta. Pobedniku ali i svim učesnicima biće uručeni prigodni pokloni.

Svi zainteresovani koji žele da učestvuju u plivanju za bogojavljenski časni krst mogu se prijaviti popunjavanjem elektronske prijave na fejsbuk stranici ,,plivanje za časni krst Prijepolje” ili na telefon 064 800 49 63 najkasnije do 17. janura.

krst

Crkvena opština Bajina Bašta i Sportsko-turistički centar „Bajina Bašta“ i ove godine organizuju „Bogojavljensko plivanje za Časni krst“, koje će se održati na jezeru Perućac sa početkom u 12 časova.

Prijavljivanje lica starijih od 18 godina za učestvovanje u Plivanju za Časni krst trajaće do četvrtka, 18. januara, do 18 časova. Prijavljivanje se vrši u Turističkom informativnom centru u Bajinoj Bašti a radno vreme Info centra je od 9 do 21 čas. Za sve prijavljene je obezbeđen obavezan lekarski pregled u Domu zdravlja kao i prevoz učesnika do jezera Perućac i nazad po završetku manifestacije.

Podsećamo, Bogojavljenje je praznik kojim se proslavlja događaj koji se desio neposredno nakon što je Sv. Jovan Preteča krstio Isusa Hrista u reci Jordanu. Dok je Isus izlazio iz vode, ugledao je Sv. Jovan kako se otvoriše nebesa, i Sveti Duh u obliku golubice siđe na Isusa Hrista, i sa neba se ču glas: „Ovo je sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji!“ .Ovaj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i javno uvođenje Isusa Hrista u spasiteljsku dužnost.