U Srbiji dostupna vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV)

Autor: doktok.rs
24. Jun 2022
U Srbiji dostupna vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV)

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje je javljeno da je u Srbiju stigla vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) i da je dostupna u svim institutima za javno zdravlje i domovima zdravlja u Srbiji. Reč je o preporučenoj, ne i obaveznoj vakcini, koju će o trošku države moći da prime dečaci i devojčice uzrasta od devet do 19 godina.

Prema oceni Svetske zdravstvene organizacije, u pitanju je jedna od najbezbednijih vakcina.Vakcina protiv humanog papiloma virusa štiti od raka grlića materice kod žena i raka penisa kod muškaraca.


Zavodu za javno zdravlje Užice distribuirano je 185 doza Gardasil 9 devetovalentne HPV9 vakcine protiv humanog papiloma virusa – devet tipova (6,11,16,18,31,33,45,52,58). Distribucija domovima zdravlja na Zlatiborskom okrugu obavlja se prema iskazanim potrebama. Ova vakcina je preporučena (za razliku od redovne obavezne vakcinacije) i odobrena je za primenu kod devojčica i dečaka uzrasta od 9 godina, pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno dece sedmih razreda (12 godina) osnovnih škola, tokom sprovođenja sistematskih pregleda, kao i u skladu sa odobrenim sažetkom karakteristika leka i starijim uzrastima kao i seksualno aktivnim osobama.

Primenom vakcine sprečava se infekcija specifičnim tipovima humanog papiloma virusa ( HPV) a samim tim se i prevenira premaligne i maligne lezije cerviksa i drugih genitalnih regija. Vakcinacija se obavlja u dve doze deci od 9 do 14 godina u razmaku od 6 meseci a od 15 i više godina u tri doze po šemi 0,2,6 meseci.


Rak grlića materice drugi je najčešći oblik raka kod žena i treći vodeći uzrok smrti od karcinoma (odmah iza dojke i pluća) kod žena u svetu. Svake se godine dijagnostifikuje gotovo 500.000 novih slučajeva invazivnog raka grlića materice, a više od 250.000 žena svake godine umire od ove bolesti.

Prevencija raka grlića materice se smatra jednim od najpreventabilnijih sa kojom unapređujemo reproduktivno zdravlje žena i spašavamo brojne živote. U cilju pružanja podrške prevenciji širenja HPV virusa na DokTok portalu je objavljen tekst o HPV virusu, merama zaštite ali i o preporuci u vezi sa vakcinacijom. Dr Taita Stojilković,
specijalista ginekologija i akušerstva navodi da je Humani papiloma virus (HPV) virus koji se najčešće prenosi seksualnim putem.

Postoji preko 130 tipova virusa a genotipizacija visokorizičnih sojeva virusa je važna zato što je dokazana apsolutna veza između raka grlića materice i prisustva onkogenih tipova HPV-a. Pored mera prevencije koje navodi, dr Stojilković daje preporuku i kada je najbolje vakcinisati decu protiv ovog virusa.

Ceo tekst možete pročitati na DokTok Portalu.

Fotografije—www.doktok.rs