U Staparskoj banji počela izgradnja arheološkog muzeja

10. Avgust 2019
U Staparskoj banji počela izgradnja arheološkog muzeja

Na lokalitetu Staparske banje, u kanjonu Đetinje u Užicu, počeli su radovi na izgradnji arheološkog muzeja na otvorenom Staparska gradina koji će se u narednih 11 meseci sprovoditi u okviru projekta „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIF“. Ovde će do aprila naredne godine biti izgrađen arheološki muzej, odnosno replika neolitskog naselja, jedinog ove vrste u Srbiji.

 

Zahvaljujući tome meštani i turisti koji se očekuju iz čitavog sveta biće u prilici da vide objekte koji su se koristili za stanovanje užičkih predaka u praistorijskim vremenima, a do kojih se došlo na osnovu rezultata istraživanja od pre nekoliko decenija na obližnjim lokalitetima Gradine.

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković je istakao da će ceo koncept biti zasnivan na iskustvima replika neolitskih naselja koje je i lično posetio u Austriji i Italiji, kao i gradu Tuzli koji je i partner Užica na ovom projektu. Iskoristili smo njihova pozitivna iskustva da bismo osmislili koncept koji će biti održiv i privlačan za dolazak što većeg broja posetilaca, očekuje Petković.

Budući muzej će, pored izložbenog prostora, imati i radionice za obradu gline, kostiju kamena, onako kako se to radilo u neolitu.

Snežana Milisavljević, menadžerka projekta je naglasila da je za ovaj projekat konsultovana stručna javnost, Arheološki institut, Narodni muzej iz Užica, dostupna arhivska građa, na osnovu koje je licencirani arhitekta, Emilija Nikolić i uradila projekat. Projekat je kandidovan za evropsku mrežu kulturnog turizma koja je inovativni pristup u interpretaciji materijalnog kulturnog nasleđa. Milisavljevićeva se nada da će imati priliku dau oktobru tekuće godine projekat  predstavi stručnooj javnosti u Evropi. U narednom periodu radićemo i na tome da i ovaj naš arheološki muzej bude deo evropske mreže arheoloških muzeja na otvorenom – rekla je ona ističući da su za potrebe realizacije projekta angažovani ljudi iz užičkog kraja i Stapara koji poznaju zanate koji se odavno ne koriste u gradnji objekata. Osim toga i „građevinski“ materijal, kao što je glina, slama i sve ostalo, biće obezbeđeno upravo iz užičkog kraja.

Vrednost projekta je oko 594 000 evra od čega je oko 450 000 evra novac iz EU.  Ostatak obezbeđuju grad Užice i Tuzla, a deo sredstava ulaže i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Grad Užice obezbediće infrastrukturu, vodu i kanalizaciju na lokaciji gde se gradi arheološki muzej.

Inače, projekat zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umetnička škola Užice i Opština Milići, a kofinansira ga Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta predpristupne pomoći (IPAII). Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).