U Užicu predstavljen novi EU PRO Plus program

Autor: uzice.rs
12. Jun 2021
U Užicu predstavljen novi EU PRO Plus program

Novi program Evropske unije za lokalni razvoj, EU PRO Plus bio je tema sastanka gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević i njenog tima sa predstavnicima novog evropskog programa. O uslovima za učešće u realizaciji programa i mogućim projektima predstavnike Grada informisali su Dragana Novaković menadžerka sektora za infrastrukturu, Milan Kolašinac saradnik programa za infrastrukturu i Slobodan Derikonjić – asistent programa za infrastrukturu.

Novi program EU PRO Plus ima za cilj da doprinese sveukupnom društvenom i ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije. Evropska unija opredelila je 30 miliona evra za ovaj trogodišnji program, koji će svoj rad usmeriti na poboljšanje upravljanja teritorijalnim razvojem, podršku ekonomskom rastu, kao i na unapređenje socijalne infrastrukture i kohezije.

Evropska unija je tokom prethodne decenije pružala podršku lokalnom razvoju, a sada se kroz EU PRO Plus uvodi i sveobuhvatni i održivi pristup teritorijalnom razvoju, te će institucije i akteri na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou dobiti tehničku podršku da unaprede kapacitete za integralno planiranje, a biće podržani i projekti iz oblasti konkurentnosti, infrastrukture i društvene kohezije, koji će se birati putem javnih poziva.

Kako se moglo čuti na ovom sastanku, Grad Užice spreman je da sa dobrim projektima isprati javne pozive EU PRO Plus programa i na taj način obezbedi dodatna sredstva za realizaciju važnih projekata.

Realizaciju programa EU PRO vodiće Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodiće Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.