U znak sećanja i zahvalnosti položeno cveće na “Rakića ćupriji”

Autor: uzice.rs
19. April 2023
U znak sećanja i zahvalnosti položeno cveće na “Rakića ćupriji”

U Beogradu je u 92. godini preminuo Momčilo Momo Rakić, poreklom iz stare, užičke trgovačke porodice, čiji je deda Milovan, osnivač trgovačke kuće “Rakić i kompanija”, bio aktivni učesnik stvaranja građanskog drrštva u Užicu krajem 19. i početkom 20.veka. Užičani će ga pamtiti, između ostalog, i po velikoj donaciji koju je 2007. godine izdvojio za izgradnju mosta na reci Đetinji, gde su članovi Gradskog veća Ratko Trmčić i Slobodan Grbić danas položili cveće.

Kao ekonomista, Momo je radio u Ministarstvu za trgovinu NR Srbije, u koksari „Boris Kidrič u Lukavcu, a profesionalnu karijeru je završio u renomiranoj spoljnotrgovinskoj kući “Jugoeksport” u Beogradu, čiji predstavnik je bio u Zapadnoj Nemačkoj i Egiptu, a u penziju je otišao sa pozicije zamenika generalnog direktora ovog nekadašnjeg giganta. Veoma se zalagao da se pojedine firme sa teritorije Zlatiborskog okruga sa svojim proizvodnim programima uključe na međunarodno tržište i ostvare značajan izvoz.

Bio je veliki humanitarac i donator. 5 miliona dinara donirao je za izgradnju „Rakića ćuprije“, mosta na reci Đetinji, na Međaju u znak sećanja na dedu Milovana i oca Gavrila, što je zapisano na tabli koja stoji na mostu.

Deo sredstava je donirao i za izradu biste Nikole Tesle ispred hidrocentrale “Pod gradom”, kao i za opremanje muzičkog kabineta u Užičkoj gimnaziji. Za svoje profesionalno i društveno angažovanje dobio je više priznanja među kojima su Orden rada sa zlatnim vencem i Srebrna plaketa grada Beograda. Za zasluge i dela koja doprinose ukupnom razvoju Grada Užica, 2016. godine dobio je Povelju grada Užica.

 

Ma gde bio, ma šta radio, do kraja svog života gajio je privrženost prema svom zavičaju i rodnom gradu koji je naizmerno voleo. Momčilo Momo Rakić sahranjen je danas u Beogradu.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs