U Užicu nove mere koje se odnose na nošenje maski i ograničenje radnog vremena

Autor: uzice.rs
21. Jul 2020
U Užicu nove mere koje se odnose na nošenje maski i ograničenje radnog vremena

Gradski štab za vanredne situacije obaveštava javnost da se, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u gradu Užicu i izmenama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, u gradu Užicu primenjuju i nove mere koje je propisala Vlada Republike Srbije, a koje se odnose na obavezu nošenja maski i ograničenje radnog vremena.

Za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom prostoru, građani su dužni da obavezno nose zaštitne maske i održavaju međusobno rastojanje od najmanje jedan i po metar između dva lica koja ne borave u istom domaćinstvu, odnosno na svaka 4 m2  može biti prisutno jedno lice.

Na javnim mestima na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje između dva lica od najmanje jedan i po metar (ispred prodavnica, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima i sl.), nošenje zaštitnih maski je obavezno.

Nošenje zaštitnih maski u navedenim situacijama obavezno je i za maloletnu decu i decu sa invaliditetom,  a obaveza je roditelja ili njihovih staratelja da to obezbede.

Gradsko veće je danas donelo odluku da će se u narednom periodu primenjivati  ograničenja o radnom vremenu ugostiteljskih objekata predviđena Uredbom Vlade Republike. Radno vreme ugostiteljskih objekata koji nemaju baštu i noćnih klubova ograničava se do 21 čas, a ugostiteljski objekti koji imaju baštu, mogu da pružaju usluge na otvorenom do 23 časa. Ova ograničenja će se primenjivati od 22.jula 2020. godine.

Gradski štab za vanredne situacije još jednom upozorava na obavezu da se građani i privredni subjekti pridržavaju propisanih mera lične zaštite i poštuju naredbe nadležnih organa jer je to jedini način da se suzbije širenje zarazne bolesti COVID-19.