Ubuduće jedna srednja škola u Novoj Varoši

16. Avgust 2018
Ubuduće jedna srednja škola u Novoj Varoši

U Novoj Varoši od septembra svi srednjoškolci ići će u jednu školu čiji zvanični naziv će biti Srednja škola. Nastala je spajanjem Gimnazije Pivo Karamatijević i Tehničke škole, usled odluke Vlade Srbije da napravi racionalizaciju u prvom koraku srednjih, a naredne godine i osnovnih škola zbog nedovoljnog broja učenika.

gimnazija-429107_3641

Suštinska promena je što će sekretar iz jedne od prethodne dve srednje škole  ostati bez posla i što su naša opština i opština Babušnica jedine u kojima se gasi Gimnazija, ističe za naš portal Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Praktično to znači da je trenutno u Gimnaziji osam odeljenja odnosno 191 učenik, a  Tehničkoj školi, devet odeljenja u kojima je upisano 196 učenika, što je po propisanim normama resornog ministarstva nedovoljan broj za samostalno funkcionisanje.

maturanti-20161

Srednjoškolci u Novoj Varoši ostaju u istim klupama samo se menja naziv škole Foto–tehnicka.org.rs

Učenici će i ubuduće sedeti u klupama Gimnazije i Tehničke škole i oni praktično neće ni osetiti racionalizaciju.

Mi u lokalnoj samoupravi svesni smo da ovo nisu popularne mere, ali ništa nismo mogli da promenimo.Ista sudbina u nagoveštaju je i za narednu godinu, kada je na redu racionalizacija osnovnih škola i već je izvesno da će doći do spajanja odeljenja na području nekoliko sela,kaže Vasiljević.

Spajanje dve škole očigledan je primer loše demografske slike Nove Varoši i činjenice da je ova opština među pet u Srbiji sa najnižom stopom rađanja.

Nova-Varos-slika-2-Vasiljevic-Radoslav-predsednik-opstine-foto-Alem-Rovcanin

Posle srednjih škola, spajanje će pretrpeti i seoske osnovne škole na području opštine Nova Varoš, svestan je Radosav Vasiljević, predsednik opštine Foto–ppmedia.rs

Kratkoročno problem je nerešiv, a dugoročno gledano očekujemo ublažavanje situacije već u narednih nekoliko godina kada bi trebalo da se osete mere podsticaja za rađenje koje se iz lokalnog budžeta isplaćuju još od 2009., a od 2012. naknade imaju i nezaposlene porodilje, podseća on.  

Inače, ovo je za sada jedino spajanje srednjih škola na području Zlatiborskog okruga na osnovu zvanične odluke Vlade Srbije, a novine očekuju i učenike u Kragujevcu, Nišu, Kuršumliji, Babušnici i Kladovu, pa će umesto 14 srednjih škola u šest gradova i opština, biti formirano sedam novih obrazovnih ustanova.

Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje, kaže da je ovo tek prva faza optimizacije mreže škola u Srbiji, dodajući da će do kraja naredne godine istu sudbinu doživeti ukupno 40 srednjih i od njih će biti formirano 20 novih.

nadlanu.com

Naredna faza biće primenjena od drugog polugodišta, a preostale srednje škole spajaće se od septembra 2019. godine”, objasnio je Pajić za Večernje Novosti.

Spajanjem škola, deo zaposlenih u stalnom radnom odnosu postaće tehnološki višak, ali će biti prioritet da oni budu zbrinuti na druga slobodna mesta u obrazovnom sistemu, ako postoje, rekao je on.

“Ovaj korak je bio neophodan, jer je reč o malim školama, sa malo đaka i ušteda će biti u tome što će sada imati jednog direktora, jednu administraciju… Za đake se ništa ne menja. Obrazovni profili ostaju isti kao i do sada. Jedina novina za deo učenika biće što će promeniti školsku zgradu. Zgrade koje budu ispražnjenje biće upotrebljene za neke druge ustanove u obrazovnom sistemu,

Od školske 2019/2020. godine biće spajane i osnovne škole, a tu mrežu moraće da predlože lokalne samouprave, dok se srednjim školama bavi Ministarstvo prosvete.

Rok lokalnim samoupravama da dostave predlog plana mreže škola je mart sledeće godine. Najavljeno je i spajanje osnovnih sa srednjim školama tamo gde je broj učenika veoma mali, a administracija glomazna i skupa.