Učenici iz Prijepolja na PISA testiranju

13. April 2018
Učenici iz Prijepolja na PISA testiranju

Pedeset tri učenika i učenica prvog i drugog razreda Ekonomsko-trgovinske škole u Prijepolju učestvovaće od 16. aprila do 28. maja u programu PISA testiranja, najvećeg međunarodnog istraživanja u oblasti obrazovanja pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. 

Među 222 škole i oko 8 000 đaka u Srbiji obuhvaćenih programom PISA ove godine našli su se i đaci Ekonomsko-trgovinske škole u Prijepolju. PISA istraživanje je međunarodni program za procenu sposobnosti učenika koje se organizuje i realizuje u preko 80 zemalja širom sveta.

Generalno, čast je što smo mi jedina škola iz Prijepolja koja učestvuje u ovom istraživanju, a sa druge strane je i velika obaveza i odgovornost, jer želimo da sve protekne u najboljem redu. Mi smo prvo dobili kriterijume po kojima ćemo birati učenike.

Prvi kriterijum je bio da su učenici prvog i drugog razreda srednje škole. Drugi kriterijum je bio da su ti učenici rođeni od 1. januara do 31. decembra 2002. godine. Ukupno je takvih učenika bilo 119, mi smo ih poslali licima koja su zadužena za PISA istraživanje i od njih smo dobili povratnu informaciju da je iz naše škole, metodom slučajnog uzorka, izabrano 53 učenika i učenice – kaže pedagoškinja u Ekonomsko-trgovinskoj školi Alisa Rondić.

Alisa Rondic

Alisa Rondić, pedagoškinja u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Prijepolju                   Foto–www.foruminfo.rs

Uzorkom su obuhvaćene gimnazije, srednje stručne škole, manji broj osnovnih škola, državne i privatne škole iz različitih regiona. Sam proces istraživanja, kada je reč o učenicima i učenicama traje 3 sata i 50 minuta i obuhvata nekoliko testova.

Prvo dvočasovno elektronsko testiranje obuhvata testove koji su vezani za čitanje, nauku, matematiku i opšte kompetencije. Nakon toga đaci popunjavaju nekoliko upitnika koji se odnose na finansijsku pismenost, informacione i komunikacione tehnologije, a tu su i upitnici o njihovim planovima za budućnost i upitnik o dobrobiti učenika, koji se odnosi na percepciju učenika o tome kakav je odnos profesora i škola prema njima – ističe Alisa Rondić.

Testiranje se u potpunosti sprovodi elektronski, što zahteva odgovarajuće uslove, pre svega obezbeđivanje dovoljnog broja računara, koji će omogućiti ispitivanje velikog broja đaka u kratkom periodu.

Naša škola ima tri kabineta koja su u potpunosti opremljena računarima i oni su funkcionalni, jer naši đaci svakodnevno rade na tim računarima kroz obavezne nastavne predmete. Kabineti su potpuno pripremljeni i spremni za testiranje koje će se obaljati u našoj školi – dodaje pedagoškinja u Ekonomsko – trgovinskoj školi.

Nakon sprovođenja PISA testa stručni saradnici, koji su angažovani na samom istraživanju, podnose izveštaj o tom. Rezultati će zvanično biti objavljeni u decembru 2019. godine, a objaviće ih Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj za svih 80 zemalja koje učestvuju u istraživanju.

pisa-testiranje

Treba istaći da su ove godine uvedene novine pa će se osim jezičke, matematičke i naučne pismenosti testirati i finansijska pismenost.

Novina ovog ciklusa je i da se testiranje obavlja elektronski – papir i olovka je potpuno zamenjen računarom, što jeste blisko generaciji koja polaže testove.

Podsećamo, poslednje PISA testiranje u Srbiji sprovedeno je 2012. godine i pokazalo je da učenici u Srbiji ne znaju da primene naučeno gradivo i da je njihovo funkcionalno znanje ispod OECD proseka.

Srbija nije učestvovala na poslednjem PISA testiranju održanom 2015. godine jer nisu bila obezbeđena sredstva za to i obavljene tehničke pripreme.

PISA testiranje prvi put je organizovano u Srbiji 2003. godine, a broj zemalja koje učestvuju na testiranju stalno se povećava.
Na tom međunarodnom istraživanju, koje se održava svake treće godine, najbolje rezultate godinama su imali daci iz Singapura i Tajlanda, a među evropskim zemljama Finska.