“Udružimo se” do 30. juna

14. Jun 2021
“Udružimo se” do 30. juna

Volonterskim radom meštana i novcem opredeljenim kroz Program užičkog lokalnog partnerstva “Udružimo se” u potpunosti je rekonstruisano i opremljeno dečije igralište u Gorjanima, mesnoj zajednici koja broji oko 650 ljudi i gde je veliki broj dece.

Meštanin Borislav Šmakić je uveren da bi se to bi sigurno mnogo teže uradilo u sopstvenoj režiji meštana, dodajući da je u planu i sređivanje prostora oko igrališta.

Šansu da dobiju ovakvo dečije ili sportsko igralište ili urede neki drugi prostor imaće i ove godine svi građani Užica, bilo da žive u centru grada ili nekom od naših sela.

Do 30. juna je otvoren novi javni poziv za program “Udružimo se”, a Grad je za tu namenu opredelio sredstva u iznosu od 10 miliona dinara, rekao je Miodrag Petković član Gradskog veća za finansije pozivajući sugrađane da prijave predloge projekata pri čemu će oko tehničkih stvari imati pomoć gradskih službi.

Maksimalan iznos sredstva po projektu je do milion dinara, a obaveza sugrađana je volonterski rad u visini do 10% ukupne vrednosti projekata. Prošle godine na 18 lokacija su uređenje javne površine kao što su dečija i sportska igrališta, staze za šetanje, mesta za odmor sugrađana.

Od septembra ulazimo u novi projektni ciklus programa Reforma poreza na imovinu gde očekujemo i dodatna sredstva i nadamo da ćemo u naredne dve godine imati podršku za projekat Udružimo se, najavio je on naglašavajući da je kroz Užički program lokalnog partnerstva urađeno 30 projekata.

Inače, za uspešnost programa Grad je više puta nagrađivan, a 20 opština u Srbiji je krenulo da radi upravo po užičkom modelu.