UG “Zlatiborski krug – 10 godina pružalac usluge DB “Zračak”

Autor: zlatiborpress.rs
29. Maj 2024
UG “Zlatiborski krug – 10 godina pružalac usluge DB “Zračak”

Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“ otvoren je 2009. godine pri Centru za socijalni rad u Čajetini, a od 2014. godine, zbog promene Zakona o socijalnoj zaštiti, o njemu se stara UG „Zlatiborski krug“ . UG „Zlatiborski krug“ iz Čajetine je već deset godina pružalac usluge za Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“. Prema zakonu RS, pružaoci usluga moraju imati licencu,a ovo udruženje iz Čajetine je ovu licencu do sada dobili dva puta.

„Mi smo pružaoci usluga, a imamo veliku želju da i ta deca ovde budu sigurna, da ulepšaju svoj život, da steknu neka nova znanja i veštine, a njihovi roditelji da se odmore malo, što je jako važno, da dobiju malo vremena za sebe. Pripremajući razne izveštaje, gledajući sve ove prethodne godine, videla sam, imajući u vidu da je ovo mali kolektiv , prethodnih 10 godina u dnevnom boravku je radilo17 osoba“, kaže Zorica Milosavljević, predsednica UG „Zlatiborski krug“.

Prostorije Dnevnog boravka „Zračak“ nalaze se u zgradi OŠ „Dimitrije Tucović“u Čajetini, gde su posebno renovirane za boravak korisnika, u čemu su pomagali kako lokalna uprava, javna preduzeća i ustanove, tako i udruženja i privatna lica iz lokalne zajednice.

„Velika je ovde radost, iako su to deca sa smetnjama u razvoju. Mogu da kažem da je ovo prostor pun topline, pun ljubavi, uvek rado dočekaju svakoga ko dođe, isprate lepo onoga ko ode, tako da je ovo zaista jedan divan prostor i divno mesto. Ovde je baš dobar primer inkluzije, jer je naš dnevni boravak u školi, što u Srbiji nije tako često. Zahvaljujući pre svega spremnosti menadžmenta, direktorki posebno, da nam ustupi prostor i da uvek izađe u susret, kuhinja sprema doručak deci, a zaposleni i deca ovde u školi uvek rado prime i pozdrave našu decu“.

U toku ovih deset godina, bilo je i uspona, i padova, kaže Zorica Milosavljević. „Teško je kad dođe zima. Sela su udaljena, razuđena, imali smo muke sa prevozom, dobijali smo neke stare automobile, a evo ove godine smo od lokalne uprave dobili nov auto, mada mi molimo za kombi pogodan za decu sa invaliditetom“.

U svom radu, „Zlatiborski krug“ imao je podršku mnogobrojnih saradnika i partnera širom Srbije. Ipak, najdraže im je kada sredina u kojoj rade ima sluha za potrebe ove posebne dece kada raznim povodima organizuju za njih predstave, izlete, filmske večeri , novogodišnje priredbe i druge događaje i kada u prostorije „Zračka“ stignu pokloni kojima se njihov prostor obogati potrebnim stvarima i darovima za svako dete ponaosob.

Korišćene fotografije preuzete sa www.zlatiborpress.rs