Ugostitelji do 14. aprila moraju da promene poslovno ime

09. April 2016
Ugostitelji do 14. aprila moraju da promene poslovno ime

Poslodavci koji se bave ugostiteljstvom i smeštajem imaju obavezu da do 14. aprila usklade poslovno ime shodno Zakonu o turizmu.

Nakon usvojenih izmena i dopuna Zakona o turizmu, propisano je da poslovno ime, firma i drugi naziv, naziv ogranka, prostor van poslovnog sedišta ili odgovarajuća organizaciona jedinica, kao i oznaka pružaoca ugostiteljskih usluga ne može da sadrži reči koje ukazuju na vrstu ugostiteljskog objekta.

Sada ugostitelji, ukoliko u nazivu imaju ove reči, moraju da ih brišu. To znači, neophodna je izmena u APR-u, promena pečata i ostale dokumentacije. Ova obaveza odnosi na sve, kako novoosnovane, tako i na postojeće ugostiteljske radnje.

Privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili ogranak stranog pravnog lica dužno je da svoje poslovanje u delu koji se odnosi na sadržaj poslovnog imena, firme i drugog naziva, naziva ogranka, prostora van poslovnog sedišta ili odgovarajuće organizacione jedinice kao i oznake pružaoca ugostiteljskih usluga iz člana 67. stav 4. ovog zakona, uskladi sa odredbama ovog zakona u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona odnosno do 14. aprila 2016. godine.

Poslovno ime ugostiteljske radnje ne može da sadrži reči koje ukazuju na vrstu ugostiteljskog objekta (gostionica, krčma, konoba, mehana, nacionalna kuća, čarda, restoran domaće kuhinje, taverna, kafeterija, picerija, pečenjara, gril, ćevabdžinica, riblji gril, pileći gril, roštiljnica, pivnica, kafe-poslastičarnica, palačinkarnica, kafe, čajdžinica, bife, bistro….).