Ugostitelsjki objekti i tržni centri i dalje ostaju zatvoreni

22. Mart 2021
Ugostitelsjki objekti i tržni centri i dalje ostaju zatvoreni

Na predlog Kriznog štaba protiv COVID-19 jutros od 6 časova stupile su nove mere na snagu koje podrazumevaju da ugostiteljski objekti i tržni centri i dalje ostaju zatvoreni, navodi se u saopštenju Vlade Srbije. Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture, kao što su bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke mogu da rade do 21 čas, dok će svi ostali objekti raditi do 20 časova, po pooštrenim uslovima.

Ti uslovi podrazumevaju da svi objekti koji budu radili moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu.

Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi.

„Ovo znači da ukoliko prodavnica ili na primer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše deset osoba… Unutar fitnes centar od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od deset osoba“, navodi se u saopštenju.

U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni.

Vlada Srbije napominje da će od sutra ujutru biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo te mere, kao i postojanja kovid-redara u datom objektu.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića, kao i dostava koja se može vršiti 24 sata dnevno.

Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti Covid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.