Ukinuto vanredno stanje, vanredne mere i dalje na snazi

06. Maj 2020
Ukinuto vanredno stanje, vanredne mere i dalje na snazi

Skupština Srbije ukinula je vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije koronavirusa. To znači da nema više policijskog časa, ukida se angažman vojske u civilne svrhe, stariji mogu napolje, od ponedeljka se deca vraćaju u vrtiće i dnevne boravke. To ipak ne znači da se ukidaju i sve vanredne mere koje su donete zbog epidemije koronavirusa. Odluka o ukidanju vanrednog stanja stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku. Na snazi zabrana kretanja do 5 ujutru.

Ukidanje vanrednog stanja, uključujući i policijskog časa, ne znači i da neke mere uvedene tokom borbe sa koronavirusom neće ostati na snazi.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.