Umerenošću u svemu ugasio 101. svećicu

11. Oktobar 2018
Umerenošću u svemu ugasio 101. svećicu

Da je Zlatibor planina zdravlja i dugovečnosti dokazuje život   najstarijeg Zlatiborca, Panta Vraneševića iz sela Šainovci, koji je  danas proslavio 101. rođendan.

101 rodjendan

 

Najstarijem meštaninu Zlatibora, koji je ceo život proveo na selu,  donedavno radeći seoske poslove, Turistička organizacija Zlatibor  priredila je rođendansku proslavu. Organizaciji proslave priključili su  se i kompanija Zlatiborac, hotel Zlatibor Mona koji je za ovog starinu  pripremio  rođendansku tortu, kao i Ranč Zova koji je na kočijama  provozao stogodišnjaka po Zlatiboru.
Rođen pred sam kraj Prvog sveskog rata, Panto dobro pamti minula  vremena. Seća se davnih dana kada Zlatibor nije bio ni nalik današnjem  modernom turističkom centru. Priča o vremenu kada Zlatibor nije imao ni  jezero, svega par zidanih objekata u kome su odsedali bogati gosti. Seća  se i turističkog uspona Ribnice i Palisada, drvenih letnjikovaca i po  koje gostionice, koje su noću osvetljavale petrolejke.

Deda Panta ispred Mone

Najbolji je živi čuvar tradicije jer se u životu bavio različitim  zanatima. Odrastao u šesnaestočlanoj porodici, nasledivši porodično  imanje celog života bavio se poljoprivredom, a bio je i katrandžija,  aščija, pintor, kiridžija i gotovo sedam i po decenija dobar suprug i  otac troje dece. Sada ima petoro unuka i devet praunuka i uvek isti  recept za dugovečnost: umerenost u svemu.
Kaže i da je njegovoj dugovečnosti doprineo i život na obroncima  Zlatibora, dobar vazduh i zdrava hrana. Zlatiboru, planini već više od  jednog veka poznatoj kao vazdušna banja, bolja reklama od ove ne treba.