Umetnici keramičari po 21. put u Zlakusi

17. Avgust 2016
Umetnici keramičari po 21. put u Zlakusi

Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa održaće se od 18. do 28. avgusta u selu Zlakusa u domaćinstvu i radionici lončara-grnčara  Milana Savića. Ove godine na 21.koloniji učestvovaće umetnici iz Izraela,SAD-a,Turske,Rusije,Crne Gore i Srbije.Prvo pečenje zakazano za 27. avgust. 

Autorka projekta Keramika Zlakusa akademski slikar-keramičar Sofija Bunardžić ističe da na koloniji umetnici rade tehnološkim procesom izrade keramike na stari tradicionalni način sličan onome u praistoriji. Posebnost kolonije se ogleda kroz građenje finih spona između tradicionalnog lončarstva-grnčarstva, jedinstvenog po materijalu i metodu rada i sa druge strane savremenim tendencijama u umetničkoj keramici, kaže Bunardžićeva, dodajući da je težnja organizatora da svake godine dovede nove umetnike iz različitih delova sveta. Podseća da je do sada u radu Kolonije Zlakusa učestvovalo 320 umetnika, 16 likovnih kritičara, nekoliko umetničkih fotografa, arheologa, arhitekata, etnologa i drugih.

Iako je međunarodna kolonija „Zlakusa“ od osnivanja podržana od grada Užica i Ministrstva kulture radovi nastali tokom dve decenije trajanja kolonije i dalje nisu stalno zbrinuti. Obećanja koja su pristizala poslednjih nekoliko godina konačno bi mogla da se obistine i da eksponati budu smešteni u adekvatan izložbeni i skladišni prostor. Za tu namenu Direkcija za izgradnju radi idejni projekat rekonstrukcije bivšeg strelišta u okviru Gradskog kulturnog centra, najavljuje Petar Blagojević, član Gradskog veća zadužen za kulturu. On tvrdi da će nakon izradi idejnog projekta biti poznato koliko je novca potrebno za rekonstrukciju nakon čega će se krenuti u i realizaciju projekta.

Organizator 21 Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa je Udruženje Keramika Zlakusa iz Užica,a pokrovitelji su i ove godine Ministarstvo kulture i grad Užice.

Treba istaći da uspeh i prepoznatljivo ime kolonije afirmišu projekat „Keramika Zlakusa“ kao vredan umetnički doprinos modernoj keramici, što je i svojevrstan kulturni iskorak u svet. Utemeljenost u narodnom stvaralaštvu znak je autentičnosti, vekovne potrebe da se zanati čuvaju, ali i osmišljavaju novim vizijama ljudi od dara za lepo i vredno čime se stvara mogućnost da Srbiju u najboljem svetlu predstavimo na svetskoj kulturnoj mapi.