Umrežavanjem inspekcija protiv sive ekonomije

04. Januar 2019
Umrežavanjem inspekcija protiv sive ekonomije

U cilju koordinacije borbe protiv sive ekonomije ove godine počinje da funkcioniše  jedinstveni informacioni sistem kojim će biti uvezane 42 inspekcije. Na panel diskusiji “Siva ekonomija – dupli trošak za potrošače” istaknuto je  da uprkos percepciji da je Srbija najgora, ima zemalja u EU koje imaju lošije rezultate, poput Bugarske sa 32 odsto sive ekonomije ili Rumunije sa 30 odsto.

Od donošenja zakona bilo je 17 odsto povećanja prijavljenih subjekata koji rade na crno, istakao je minister Rasim Ljajić, dodajući da je u borbi protiv sive ekonomije najbitnija stvar društvena svest upozorivši na da se crno tržište preselilo na internet.

“U Skupštini će se naći Zakon o poštanskim uslugama koji predviđa da svako ko šalje robu mora da se identifikuje, a operater ima pravo da otvori paket i vidi šta je roba ako posumnja. Verujem da će to u velikoj meri uticati na trgovinu preko interneta”, kazao je on i dodao da je prethodne godine 1,8 miliona ljudi u Srbiji trgovalo preko interneta.

Kao veliki problem u suzbijanju sive ekonomije Ljajić je naveo i mali broj inspektora koji se “teško prihvataju savemenih načina komunikacije”.

“Mi u turizmu imamo 114 inspektora, od kojih su 72 republička, a treba da kontrolišu 22 000 ugostiteljskih objekata, turističke agencije, vodiče…To nije moguće”, upozorio je Ljajić i dodao da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pravi analizu kako bi se taj problem rešio.