Uspešno završena “Informativno-afirmativna mreža Zlatiborskog okruga”

11. Januar 2017
Uspešno završena “Informativno-afirmativna mreža Zlatiborskog okruga”

Poslednja emisija u okviru projekta “Informativno afirmativna mreža Zlatiborskog okruga“ koju je realizovalo Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije prikazana je 28. decembra 2016. godine na TV5.

Autorka emisije Biljana Kuzmanović razgovarala je sa članom Gradskog veća za socijalnu politiku, Vidojem Drndarević i Predragom Bakićem, predsednikom Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga o merama socijalne politike u Užicu tokom 2017. godine.

U emisiji je istaknuto da je za funkcionisanje 11 udruženja osoba sa invaliditetom koja su registrovana u Užicu lokalna samouprava u prethodnoj 2016. godini izdvojila osam miliona dinara i da je isti iznos opredeljen i za tekuću godinu.

Drndarević je posebno naglasio da će se u ovoj godini nastaviti mere aktivne politike zapošljavanja osoba sa invaliditetom u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje kroz javne radove i samozapošljavanje ove kategorije stanovništva. 

Sagovornici su govorili i o značaju projekta Radne inkluzije osoba sa invaliditetom koji je odobren Udruženju distrofičara Zlatiborskog okruga iz sredstava Ministrstva pravde a preko koga će tri osobe biti angažovane u sušari u okviru Inkubator centra u Sevojnu.

Istaknuto je i da je grad Užice prepoznat kao inkluzivna sredina sa dobrim uslovima i perspektivama i za bavljenje sportom osoba sa invaliditetom.

Vidoje Drndarević, gradski većnik za socijalnu politiku osvrnuo se i na pristupačnost objekata u Užicu osobama sa invaliditetom otkrivajući ekskluzivno da su odobrena sredstva za rekonstrukciju i pristup mokrih čvorova u okviru Gradskog kulturnog centra.

Govorilo se i o izgradnja lifta koji će i osobama sa invalidietom omogućiti pristup zelenoj pešačkoj stazi na gradskoj plaži i platforme u Specijalnoj školi „Miodrag V. Matić“. Oba ova projekta odobrena su iz sredstava Ministarstva pravde u 2016. godini.

Naglašavajući važnost medijske promocije aktivnosti udruženja osoba sa invaliditetom sagovornici u emisiji izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima očekujući da će se saradnja sa produkcijskim timom kroz sličan projekat nastaviti i u 2017. godini.

Podsećamo, emisiju “Informativno afirmativna mreža Zlatiborskog okruga“ realizovalo je Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Video produkcija bila je poverena Studiju ZOOM iz Užica.