Usvojen plan aktivnosti za dalje delovanje u gašenju požara

Autor: uzice.rs
11. Maj 2024
Usvojen plan aktivnosti za dalje delovanje u gašenju požara

“U ranim jutarnjim časovima u četvrtak došlo je do urušavanja tela deponije velikih razmera koje je zatrpalo sve pristupne puteve koji su, prethodno, bili izgrađeni, i čiji cilj je bio lakši dolazak do samog žarišta, čiji požar smo u prethodnim danima uspeli da lokalizujemo”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, posle sastanka Koordinacionog tima, kome je prisustvovala potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović. Prema njenim rečima situacija je u ovom trenutku mnogo bolja, pa se nastavljaju sve aktivnosti kako bi se požar što pre ugasio.

Gradonačelnica, koja se od ranih jutarnjih sati nalazi na deponiji Duboko, gde je u stalnom zasedanju i Gradski štab za vanredne situacije dodaje da je zahvaljujući brzoj reakciji Vlade obezbeđena dodatna mehanizacija i dva helikoptera koji su bili angažovani tokom celog dana, kao i nekoliko mlaznica sa penom, koja će gasiti rubna područja tela deponije, koja su u najkritičnijem stanju.

“Na gašenju požara angažovana je kompletna mehanizacija koja je radila i prethodnih dana, što je oko 90 kamiona i 20 bagera, i iako smo, inicijalno, delovali vrlo brzo, nemila situacija nas je opet zadesila, što neće uticati na danonoćni rad na rešavanju problema. U tome imamo podršku potpredsdnice Vlade i ministarke zaštite životne sredine, Irene Vujović, kao i načelnika Sektora za vanredne sitiuacije Republike Srbije, Luke Čaušića, sa kojima smo na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije napravili plan aktivnosti koje se odnose na nastavak sanacije dela deponije i gašenje požara, kao i na izgradnji novih pristupnih puteva sa bočnih strana, kako ne bi došlo do odrona sa vrha samog tela deponije”, naglasila je gradonačelnica.

Ona je ovom prilikom zamolila sve sugrađane da u ovoj situaciji pokažu solidarnost i da prate isključivo podatke i uputstva Zavoda za javno zdravlje Užice. “Znamo da su građani, ali i meštani koji pripadaju ovom delu, jako zabrinuti, ali ovo nije problem koji traje poslednjih nekoliko godina, već je problem koji datira iz 2005. godine i koji su napravili upravo oni koji su danas protestovali ispred Gradske kuće, a odgovore na mnoga pitanja nikada nisu dali – zašto je odabrano da deponija bude izgrađena baš u Užicu, zašto nisu sprovedene sve procedure, zašto nije izgrađeno sve predviđeno u okviru Regionalnog preuzeća ,,Duboko”, kao danas ne bi došlo do ovakve situacije. Oglašavaćemo se i dalje sa svim novostima, građani neće ostati uskraćeni za informacije, i molim, još jednom, sve građane i građanke da ne šire dezinformacije koje samo izazivaju još veći strah i paniku, jer pred nama je veliki posao, još veća odgovornost, čemu moramo postupiti pribrano, razumno i vrlo profesionalno, a ne napadački i rušilački”, zaključila je gradonačelnica.

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović naglasila je da je za građane važno da znaju da su sve službe koje mogu da doprinesu uključene i da se neumorno radi na rešavanju problema.

“Želim da zahvalim MUP-u, Sektoru za vanredne situacije, Helikopterskoj jedinici, “Srbijavodama”, kao i svim javno-komunalnim i privatnim preduzećima koja su obezbedila tešku mehanizaciju.

Vujović je navela da je sramotno da, čak i ovu tešku situaciju, u kojoj bi svi trebalo da se ujedine i da daju doprinos, pre svega zbog građana Užica i okoline, pojedinci koriste za skupljanje jeftinih političkih poena, i umesto da pomognu organizuju protest.

Koordinacionom sastanku prisustvovali su predstavnici MUP-a iz Sektora za vanredne situacije, Vojske Srbije, Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstava zdravlja, poljoprivrede, zaštite životne sredine, Srbijavoda i Srbijašuma, i drugih relevantnih institucija.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs