Uz podršku grada počinje sa radom kancelarija Udruženja Roma u Užicu

Autor: uzice.rs
08. April 2023
Uz podršku grada počinje sa radom kancelarija Udruženja Roma u Užicu

“U prostorijama koje je Udruženje Roma Užice dobilo na korišćenje od grada, od danas će svi pripadnici ove populacije imati mogućnost da na lakši i brži način ostvare svoja prava i realizuju brojne aktivnosti, istakao je predsednik užičkog udruženja Kristijan Halilović uz zahvalnost gradonačelnici i gradu na podršci, tokom prijema koji je upriličen povodom 8. aprila Međunarodnog dana Roma.

“Zahvaljujući podršci i olakšicama veoma mali broj Roma u Užicu je u stanju socijalne ugorženosti, a možemo se pohvaliti i činjenicom da je veliki broj njih dobio i zaposlenje. Ipak, naš cilj u budućnosti je da, kroz naše udruženje i što više projekata i aktivnosti, podignemo svest o značaju obrazovanja i važnosti školovanja romske dece, kako bi, kasnije, mogli mnogo lakše da se zaposle. Želim da svim mladima iz romske zajednice, svojim primerom, pokažem da je moguće obrazovati se, uspešno završiti školovanje i zaposliti se”, dodao je Halilović.

Čestitajući Međunarodni dan Roma svim Romima koji žive u Užicu, gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, istakla je da je veoma zadovoljna dosadašnjom saradnjom i projektima koji su realizovani u prethodnom periodu.

“Drago mi je što mlad i uspešan čovek stoji na čelu Udruženja Roma u Užicu i što je svojim pozitivnim primerom, ponašanjem i životnim putem, otklonio sve predrasude i sumnje kada je reč o romskoj populaciji. Svi mladi ljudi imaju pravo na obrazovanje, a kasnije i zaposlenje, što treba iskoristiti, ali ih, pre svega treba pravilno usmeriti, pružiti im podršku i ohrabriti ih. Mi to i činimo kroz izdavajanja za rad njihovog udruženja, prostor koji smo im dodelili na korišćenje, ali moram da naglasim i sve ostale mere koje su im jednako dostupne kao i ostalim građanima Užica.”

Član Gradskog veća Slobodan Grbić podseća da Romska populacija u ovoj godini može računati na budžet od 550 hiljada dinara koji će biti realizovan u skladu sa Akcionim planom za Rome, ali i da se jednako vodi računa o sugrađanima kojima je potrebna pomoć, pa su tako oni ravnopravni korisnici svih vidova podrške namenjene socijalno ugroženom stanovništvu.

Udruženje Roma u Užicu osnovano je 1980. godine, među prvima na Balkanu, a danas broji oko 80 članova. Pored otvaranja kancelarije koja se nalazi u bivšim prostorijama užičkog “Bioktoša”, Svetski dan Roma obeležen je i manifestacijom u Gradskom kulturnom centru Užice.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs