Užičani na proslavi Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom

07. Decembar 2017
Užičani na proslavi Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Predstavnici Udruženja invalida cerebralne i dečje paralize, Udruženja distrofičara, Udruženja paraplegičara i Udruženja multipleskleroze iz Užica i Vidoje Drndarević, član Gradskog veća za socijalnu politiku prisustvovali su u Palati Srbija obeležavanju 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i 10. godišnjice Nacionalne  organizacije osoba sa invaliditetom.

Vucic i prevodilac

Deset godina postojanja Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije nije mnogo, ali je značajno jer je svaki dan, svaki sat i svaki minut ispunjen brigom o osobama sa invaliditetom, poručio  je Milan Stošić, predsednik Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom, dodajući da je Srbija svojim propisima doprinela da osobe sa invaliditetom imaju najbolju socijalnu zaštitu u regionu.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je podsetila da deca, žene i muškarci sa invaliditeom imaju ista prava kao i zdrave osobe, ali da oni zbog svojih stanja nisu u mogućnosti da ravnopravno učestvuju u društvenom životu.

Brankica poverenica

Foto–URP

Ona je naglasila da prepreke kod osoba sa invaliditetom počinju sa obrazovanjem, a nastavljaju se u oblasti rada i zapošljavanja. Nedostaje efikasnija podrška za samostalan život, što obično vodi u izolaciju. Pristup javnim objektima i javnim površinama i dalje je otežan, politička zastupljenost je zanemarljiva, a posebno je težak položaj žena s invaliditetom, jer su one često izložene višestrukoj diskriminaciji, rekla  je Jankovićeva.

Poslednjih godina učinjeni su značajni pomaci na tom planu, jer je licima sa invaliditetom omogućena upotreba pečata sa ličnim podacima, oslobađeni su troškova javnog beležnika, povećan je broj sudskih prevodilaca na znakovni jezik, uskoro će biti angažovani lični pratioci u punom kapacitetu, obrazložila je Jankovićeva.

Ona je pozvala medije i sve druge pojedince da paze na terminologiju i osobe sa invaliditetom ne nazivaju osobama sa posebnim potrebama, hendikepiranima ili invalidima.
Većina prepreka nalazi se u glavama ljudi koji iz predrasuda i straha prvo vide invaliditet, pa osobu, poručila je poverenica, naglašavajući da njima nije potrebno sažaljenje, već integracija u društvo koje ima jednake mogućnosti za sve.

ministar Djordjevic

Foto–URP

Zoran Đorđević, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike je istakao da je strateški cilj ministarstva unapređenje položaja osoba sa invaliditetom kroz invalidsku i inkluzivnu zaštitu. Finansijska podrška za programe udruženja u čitavoj Srbiji biće pojačana već u narednoj godini posebno za borbu protiv diskriminacije i razvijanje lokalnih servisa podrške kroz nove usluge, rekao je Đorđević.

 

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić koji je bio i pokrovitelj ovog događaja, posebno se zahvalio prisutnim paraolimpijcima, među kojima su bili i Miloš Zarić i Nebojša Đurić, članovi Atletskog kluba Pora.

Vucic slika

Foto–URP

 

Zaric i Draga

Foto–URP

On je rekao da je Srbija jedna od retkih zemalja koje su izjednačile nagrade za paraolimpijce i olimpijce i dodao da su svojim sportskim uspesima paraolimpijci najviše doprineli podizanju ugleda Srbije u najrazvijenijim zemljama.

 

Udruženja osoba sa invaliditetom na izložbi priređenoj u holu Palate Srbije predstavila su deo radova koji nastaju na kreativnim radionicama na kojima učestvuju članovi.

Uzicani na izlozbi