Užičani neprikosnoveni u Ligi budućih šampiona

10. Maj 2016
Užičani neprikosnoveni u Ligi budućih šampiona

Gradsko rukovodstsvo priredilo je prijem za fudbalere rođene između 2002. i 2009. godine iz FK Sloboda, Jedinstvo Putevi i Crvena Zvezda koji su u finalu Lige budućih šampiona osvojili četiri prva, dva druga i jedno treće mesto. Liga budućih šampiona je deo projekta „Zaštitimo našu decu“ koju sprovodi SOS kanala. Tokom fudbalskog takmičenja učestvovalo je ukupno 750 dečaka iz 50 klubova iz 14 gradova sa područja Srbije.

Liga budućih šampiona je liga za decu koja prave prve fudbalske korake a rođeni su između 2002. do 2009. godine. Finalne utakmice u sezoni 2015/2016. igrane su krajem aprila u Beogradu na stadionima FK Voždovac i FK Čukarički. Mladi užički fudbaleri zabeležili su najbolje rezultate među vršnjacima, a sa finalnog takmičenja vratili su se sa četiri prva, dva druga i jednim trećim mesto. Samo u kategoriji 2007. godište nije osvojeno jedno od prva tri mesta.

U kategoriji 2002. prvo mesto pripalo je ekipi Čukaričkog, zatim ekipi Crvenke, dok su treće plasirani bili dečaci iz FK Jedinstvo Putevi (trener Andrija Lučić).

U kategoriji 2003. godišta u finalnoj utakmici pobednik je rešen posle pucanja penala. Slavili su dečaci Radničkog iz Sombora koji su savladali Čukarički, dok su treće plasirani mališani FK Jedinstvo Putevi (trener Željko Karadarević)

Dečaci rođeni 2004. godine koje u FK Sloboda treniraju Jovan Radojičić i Dušan Todorović osvojili su zasluženo prvo mesto jer su u finalu savladali ekipu Donjošortsa iz Šapca rezultatom 3-1. Treće mesto pripalo je dečacima iz Čukaričkog.

Najbolji u kategoriji rođenih 2004. sa trenerima J.RAdojičićem i D.Todorovićem

Najbolji u kategoriji rođenih 2004. sa trenerima J.Radojičićem i D.Todorovićem

Finalne utakmice za 2005, 2006 i 2007. igrane su na stadionu Voždovca a u sva tri godišta zabeležena je apsolutna dominacija užičkih fudbalskih škola.

Dečaci rođeni 2005. koji treniraju u FK Jedinstvo (trener Radivoje Aleksić) u finalu su slavili protiv Sport kluba 99 iz Novog Pazara rezultatom 4-0. Ekipa TSC Bač je treće plasirana.

Ekipa FK Jedinstvo Putevi sa trenerom R.Aleksićem

Ekipa FK Jedinstvo Putevi sa trenerom R.Aleksićem

Igrači ekipe Crvene Zvezde iz Užica rođeni 2006. (treneri Zlatko Zeba, Zoran Jovičić i Dušan Jovanović) bili su bolji 3-0 protiv Sport kluba 99 iz Novog Pazara. Treće mesto pripalo je ekipi Čivija iz Šapca.

Igrači Škole fudbala Crvena Zvezda iz Užica u kategoriji 2008. godište osvojili su drugo mesto, dok su u najmlađoj selekciji, rođeni 2009. godine bili najbolji i u finalu savladali ekipu iz Šapca.

Kapiten ekipe C.Zvezda Užice sa gradonačelnikom

Kapiten ekipe C.Zvezda Užice sa gradonačelnikom

Gradonačelnik, Tihomir Petković je istakao da su i najmlađi fudbaleri još jedan dokaz da je Užice grad sporta, naročito fudbala. Siguran je da ovaj sport ima budućnost, jer je puno mladih talenata za koje veruje da će uz podršku trenera stići do zapaženih rezultata. „Inspiraciju za posvećenost na travnatom ternu tražite u velikim imenima užičkog fudbala kakvi su bili Srbo Stamenković, Radomir Antić, Nemanja Vidić i mnogi drugi asovi kojima se Užice ponosi“, poručio je mladim fudbalskim nadama, Petković.

Radivoje Aleksić, koji je već 40 godina posvećen trenerskom poslu, ističe da su dečaci sa kojima radi poslednje dve godine u FK Jedinstvo Putevi, „dobri i vaspitane, koji uz odlične rezultate na fudbalskom terenu beleže i dobre ocene u školi. Siguran je da ovu selekciju tek očekuju značajni rezultati“.

Aleksić je naglasio da i FK Jedinstvo Putevi trenira 250 dečaka sa kojima u dve smene radi 10 trenera. Kao dobre uslove za rad Aleksić je naveo teren pokriven veštačkom travom koji se prostire na 2000 kvadrata, glavni travnati teren, teretanu, a kao jedini nedostatak pomenuo teren za pripreme u zimskom periodu.

Zlatko Zeba, koji u Užicu vodi Školu FK Crvena Zvezda koja broji oko 180 polaznika, prezadovoljan je rezultatima u okviru Lige budućih šampiona. Naglašava da je fudbal, ali i svaki drugi sport najbolji način da decu udaljimo od računara i ulice.

I jedan od trenera najmlađih selekcija FK Sloboda, Dušan Todorović, zagovornik je ideje bavljenja bilo kojim sportom, jer na osnovu sopstvenog iskustva kaže da je to najbolje uloženo vreme koje se višestruko isplati. 

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković, koji je mlađim selekcijama fudbalskih klubova Sloboda, Jedinstvo Putevi i Crvena Zvezda, obećao i finansijsku pomoć, nauštrb starijih selekcija, kapitenima ekipa koje su učestvovale u Ligi budućih šampiona, u ime grada Užica uručio je prigodne poklone.