Užičani potpisivali peticiju Sloboda za Aleksandra

09. Decembar 2019
Užičani potpisivali peticiju Sloboda za Aleksandra

Nakon što je prikupljanje potpisa za obustavljanje sudskog i političkog progona Aleksandra Obradovića uzbunjivača iz „Krušik-a“ iz Valjeva, koji se nalazi u kućnom pritvoru, organizovano u više gradova u Srbiji i građani Užica danas su svojim potpisom podržali peticiju.  Za nepunih pola sata na štandu ispred Robne kuće “Beograd” u Užicu prikupljeno je preko sto potpisa naveli su u Udruženju građana “1 od 5 miliona Užice” izražavajući zahvalnost svima koji su to učinili. 

Kao građani moramo da se odlučimo u kakvoj ćemo državi živeti. Da li će se ta država zvati Divlji Zapad u kojoj će podela biti na kauboje i Indijance i u kojoj će jedini zakon koji važi biti zakon sile, ili će to biti normalna država u kojoj se znaju pravila igre. I zato smo organizovali akciju za slobodu Aleksandra Obradovića, kome je opšti interes bio u prvom planu i koji je kao uzbunjivač ukazao na nepravilnosti rada u fabrici oružja Krušik, rekao je Nebojša Kostić iz Stranke slobode i pravde, dodajući da je Obradović nepravedno optužen u pokušaju da ukaže na malverzacije u fabrici “Krušik”.

Ovde sam se kao građanin uključio u borbu za oslobođenje izuzetno hrabrog čoveka Aleksandra Obradovića, čijim hapšenjem sam se i lično osetio prozvanim. Ovo je jedan opšti interes i ko god ima lično dostojanstvo i želi da u ovoj zemlji bude bolje dužan je da dođe i podrži peticiju. Vlast ovim pokušava da nam dokaže da nije kriv onaj koji je ukrao, već onaj koji je video, a to kao građani ne smemo dozvolitit, istakao je Mirko Filipović.

Kao advokat Filipović je objasnio da bilo koja vrsta peticije ne može da odredi postupanje tužioca, ali da podrška građana potpisivanjem peticija ukazuje na njihovo nezadovoljstvo. U ovom konkretnom slučaju očigledno je da nemamo nezavisne pravosudne organe i da mi kao građani na ovaj način ukazujemo da oni treba da se drže zakona, a ne onoga što im govori izvršna vlast.

Peticija se može potpisati i putem sledećeg LINK-a.

Podsećamo, Aleksandar Obradović razotkrio je aferu o trgovini oružjem u koju je umešan i otac ministra policije, Nebojše Stefanovića. Viši sud u Beogradu odredio mu je kućni pritvor 14. oktobra nakon što je Apelacioni sud ukinuo rešenje o pritvoru i naredio im da ponovo odlučuju.

Kako je tokom dana istaknuto za Insajder u Višem sudu u Beogradu, Sud će meru kućnog pritvora prema Obradoviću preispitivati 18. decembra.