Užičanka na putu po Evropi konsultant u DHL-u

Autor: Biljana Kuzmanović
03. Februar 2019
Užičanka na putu po Evropi konsultant u DHL-u

Još kao male sestra i ja smo provodile vreme igrajući se zemljopisa, čitajući o dalekim zemljama i mastajući da jednog dana proputujemo ceo svet. Ja sam danima ispred globusa učila nazive država, reka i gradova. Kada je došlo vreme za fakultet znala sam da će to biti prilika da putem studentske razmene upoznam neke nove zemlje i kontinente, počinje razgovor Olivera Ivanović.  Osnovnu školu Kralja Petra II završila je kao nosilac Vukove diplome, a zatim je upisala prirodno- matematički smer u Užičkoj gimnaziji . 

Olivera Ivanović sa sestrom u poseti Borobudur hramu, najvecem budističkom hramu na svetu koji se nalazi u Indoneziji Foto–privatna arhiva O.I.

Kaže da se sticajem okolnosti nakon srednje škole opredelila za informacione sisteme i tehnologije na Fakultetu organizacionih nauka, ne sluteći tada ni najmanje da će samo dve godine kasnije upravo taj smer i fakultet postati najtraženiji fakultet i zanimanje u Srbiji. Sa osećajem da će posao sigurno imati nakon fakulteta, dobila je dodatno samopouzdanje da proba da živi i studira van Srbije.

Iz tog razloga u prvoj godini fakulteta se prijavila za letnji projekat u Turskoj (https://aiesec.org.rs/global-volunteer/). Obzirom da Turska nije tipični odabir srpskih studenata, i da svi žele da rade prakse u zemljama kao što su Nemačka, Španija ili Švedska, razmenu je dobila relativno lako i od tog trenutka se sve u Oliverinom životu promenilo.

Nakon povratka iz Turske, svoje slobodno vreme provodila je istražujući kako da dođe do sledeće razmene, stipendije ili prakse u inostranstvu. Dve godine kasnije dobila je  jednogodišnju stipendiju za studije u Sjedinjenim Američkim Državama (https://www.worldlearning.org/interactive/global-ugrad/). Kako za čitaoce rubrike Užičani kojekude precizira provela je godinu dana studirajući na univerzitetu na Floridi što joj je i dan danas jedno od najlepših životnih iskustava.

Olivera sa kolegama dobitnicima stipendije za studije u Americi (Igor, Nemanja i Alan) i na promociji Srbije studentima u Americi decembra 2013. godine Foto–privatna arhiva O.I.

Nakon povratka sa Floride u Evropu, za Oliveru granice više nisu postajale. Sa studentskom razmenom u SAD i letnjom praksom u Turskoj, usavršenim engleskim (pa i španskim) jezikom, prijavila se za svoj prvi posao u DHL-u u Nemačkoj, i nakon par meseci opet je pakovala kofere, ali ovaj put u jednom pravcu.

Već četiri godine ova mlada Užičanka radi u DHL-u na poziciji konsultanta za područje Evrope. Po njenim rečima, biti konsultant u vodećoj logističkoj kompaniji na svetu je jako dinamičan i uzbudljiv posao, i ne može da se setim kada je imala dva ista dana na poslu. Biznis putovanja za nju su drugačija od većine profesija jer ona ne putuje u druge zemlje na par dana na sastanke, treninge i slično, već se u bukvalnom smislu te reči preseli u novu zemlju na 4-6 meseci dok traje projekat na kome je u tom trenutku angažovana.

Zadovoljstvo joj je što radi na regionalnom nivou jedne internacionalne kompanije ali učenje nikada ne prestaje, tvrdi ona, ističući da je već par meseci u potrazi za masterom ili MBA programom kako bi nastavila svoje usavršavanje.

Iako je profesionalnu karijeru počela u Nemačkoj, nakon godinu i po dana Olivera je dobila ponudu da se preseli u regionalno središte DHL-a za Evropu koje se nalazi u Belgiji. Nakon ove zemlje usledili su projekti na kojima je radila u Grčkoj, Austriji, Mađarskoj i Engleskoj gde odnedavno živi i radi.

Najsvežija profesionalna fotografija, London Heathrow Aerodrom, januar 2019 (na slici kolege iz Indije, Pakistana, Meksika, Brazila i Turske) Foto–privatna arhiva O.I.

Upoređujući sve navedene zemlje, kao zemlju sa najvišim standardom života ona na prvo mesto stavlja Nemačku. Pojašnjava da to znači da sa određenom platom u Nemačkoj nakon plaćanja stana, hrane, prevoza i kupovine garderobe i drugih potrepština procentualno u odnosu na platu na kraju meseca ostaje najviše novca, odnosno pravi se najveća ušteda. Iz ličnog iskustva kaže da druge zemlje na zapadu imaju veća primanja od Nemačke ali i nesrazmerno veće troškove života.

Što se tiče uslova rada, iz mog iskustva Belgija ima najbolju ponudu i sistem koji u šali nazivam socijalističkim, jer pored plate (kojih inače ima 14, dobijaju se dve plate u maju i decembru), svako može da pregovara dane odmora, bonus, poslovni automobil, novac za kulturološke aktivnosti kao što su posete muzejima, pozorištima i drugo, navodi Ivanovićeva. Dodaje da je u Belgiji većina administracije digitalizovana i da se pomoću aplikacije na telefonu svake godine može podneti zahtev za povraćaj poreza, tako da se u roku od najduže tri meseca takse vraćaju ukoliko država proceni da je plaćeno više nego što treba., objašnjava nam ova mlada Užičanka.

Otkriva tajnu da je njena omiljena zemlja za život upravo Belgija, ali ne samo zbog gore navedenih razloga, već zato što je mala  po površini i što za dva sata vožnje može da stigne sa jednog kraja zemlje na drugi. Podseća das u neposrednoj blizini Brisela i gradovi u koje može da stigne čak i biciklom. Obzirom da se Amsterdam, Pariz, London i Luksemburg nalaze na samo dva sata vožnje, Belgija je idealna zemlja za sve ljude koji vole putovanja i koje ne mrzi da skoknu do susedne zemlje na večeru ili koncert, ističe Ivanovićeva..

Ona kaže da obzirom da DHL postoji u svakoj zemlji u svetu, prilika za napredovanje i usavršavanje ima na pretek, naročito za one koji su spremni da menjaju mesta boravka, jer im se svako malo može ukazati sjajna prilika.

Olivera Ivanović sa brojem 1094 nakon uspešno završenog polumaratona u Nemačkoj 2016 (na slici kolege iz Slovačke, Italije, Egipta, Rumunije i Nemačke) Foto–privatna arhiva O.I.

Govoreći o tome koliko se u kompaniji u kojoj je zaposlena cene obrazovanje i strućnost, objašnjava da se na to gleda na jedan drugačiji način nego kod nas, navodeći detaljno konkretan primer. Desiće se da neko dobije posao na osnovu svog potencijala a ne na osnovu dotadašnjih postignuća, što znači da svako može biti selektovan za određene pozicije ako menadžer proceni da su stavke u CV-ju postignute sa limitiranim resursima u odnosu na nekoga ko je imao jednostavniji put a postigao isto koliko i osoba koja aplicira za određenu poziciju.

Ne zaboravlja Užice ističući će uvek biti njen najvoljeniji grad jer je tu odrasla i tu joj je porodica. Njen savet za sve koji su u Užicu i koji ovde žele da ostanu jeste da što bolje koriste sve prednosti intereneta. Živimo u digitalnom dobu i sve informacije svima su dostupne na jedan klik, tako da više nisu neophodne velike pare da bi se studiralo i putovalo, uverava ona.

Ističe da su prednosti života u vreme intenzivnog razvoja interneta što su sada svi u mogućnosti da se stalno usavršavaju, gledajući tutorijale, učeći strane jezike, promovišući svoja mala i srednja preduzeća, radeći  posao od kuće i kroz brojne druge mogućnosti.

Ostavite se televizora i svoje vreme online provedite na konstruktivan način, poručuje Olivera, koja ne krije da se svaki put kada poseti Užice iznova iznenadi brojem mladih koji vreme provode dangubeći po lokalnim kafićima. Ispijanje kafa i ogovaranje izgleda da u Srbiji nikada ne izlazi iz mode, konstatuje ona, dodajući da je sigurna da zahvaljujući internetu sve što je trend u svetu brzo stigne i do mladih u Užicu. Rekla bi da su nadležni u gradu i mladi koji žive u Užicu svesni mogućnosti i prilika za razvoj, ali da nema značajnijeg pomaka  po tom pitanju.

Olivera Ivanović na ulici u krcatom Londonu Foto–privatna arhiva O.I.

Kaže da je zahvaljujući firmama kao što je DHL danas svaki mali posao koji je razvijen preko noći bilo gde na svetu može da postane internacionalni. Sve što je potrebno za to, jeste web sajt sa mogućnosti naručivanja online i kontakt nekoga iz DHL-a ko će pomoći sa procesima carine i papirologije. Zato poručuje svima u Užici i Srbiji da se ne fokusiraju isključivo na domaće potrošače, jer su mnogo veće prilike ako svoje poslovanje otvore za inostrano tržište, uverena je naša sagovornica.

Iz iskustva koje ima i sa pozicije na kojoj se nalazi, mlada Užičanka tvrdi da što se tiče znanja i stručnosti Srbija ne zaostaje za ostatkom sveta. Kaže da su neki od najboljih konsultanata koje poznaje baš njene kolege sa FON-a, dodajući da  redovno prati uspehe učenika i studenata iz Srbije koji osvajaju velika svetska takmičenja. Smatra da ono što u Srbiji, sputava dosta mladih jeste hijerarhija  i napredovanje po sistemu koliko je ko dugo u firmi. Veruje da se time urušava bazični princip napredovanja onog ko je najbolji a ne onog ko je najduže na određenoj poziciji. Samim tim značajan broj ljudi nikada neće dobiti priliku da promeni stvari nabolje, uverene je ona, ističući da o zapošljavanju preko političke pripadnosti i porodičnih i ostalih veza što je za mnoge pozicije u Srbiji odlučujuće ne bi želela da uopšte pominje.

Obzirom da trenutno  traži master ili MBA program za sebe,na samom kraju razgovora Olivera Ivanović, rođena Užičanka koja je sa svega 27 godina ostvarila dobar deo snova iz detinistva, sa našim čitaocima je želela da  podeliti neke od web stranica koje je koristila ili i dalje koristi za putovanja i stipendije: